Google ADS

Dokumenti Perëndimor-Rajonal për të Kufizuar Fuqitë e Presidentit Sirian

10:21 | 26 Janar 2018
Arbresh.info

Sekretari i Shtetit i SHBA-së. Rex Tillerson ka rënë dakord me disa homologë të tij evropianë dhe rajonalë për një vizion të përbashkët për një zgjidhje politike në Siri, duke përfshirë kufizimin e autoriteteve të presidentit dhe “vizatimin e një linje” midis tij dhe kryeministrit, thanë burimet diplomatike perëndimore për Asharqin Al-Awsat.

Dokumenti, i cili bën thirrje për një “aparaturë neutrale” të sigurisë dhe tërheqjen e “militantë të huaja” nga vendi, gjithashtu sugjeroi që i dërguari i posaçëm i OKB-së në Siri Staffan de Mistura “ushtron presion” mbi regjimin sirian dhe delegacionet e opozitës për t’i shtyrë ata mbi “Mbajtja e bisedimeve të detyrueshme mbi reformat kushtetuese dhe kritere të reja që i lejojnë OKB-së të mbikqyrin sondazhet e ardhshme dhe të krijojë një mjedis të sigurt dhe objektiv në Siri që lejon mbajtjen e zgjedhjeve pa frikë”, transmeton portali arbresh.info.

Nga ana e tij, Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres i dërgoi të enjten ministrit të jashtëm rus Sergei Lavrov një letër që përfshin një sërë kushtesh për OKB që të ndjekin kongresin dyditor të Soçit në Siri të hënën e ardhshme.

Një nga kushtet është që delegacioni i qeverisë siriane të “angazhohet në mënyrë konstruktive” në procesin e paqes në Vjenë që filloi të enjten me një takim mes de Misturës dhe përfaqësuesve të dy delegacioneve.

Megjithatë, ka elementë të tjerë të vendosura nga Guterres si një kusht për pjesëmarrjen e OKB-së në Kongresin Kombëtar të Dialogut Sirian.

Sekretari i Përgjithshëm bën thirrje për formimin e një komiteti kushtetues me përfaqësues nga qeveria siriane, opozita dhe partitë e tjera, përveç dakordimit mbi autoritetet e këtij komiteti si pjesë e procesit të Gjenevës.

Komiteti kushtetues duhet të mbikëqyrë dialogun kombëtar dhe të formulojë një kushtetutë të re, thotë Guterres.

Shefi i OKB-së gjithashtu kërkon që Kongresi i Soçit të mbahet një herë dhe se ajo të mbështesë procesin e paqes në Gjenevë.

Për më tepër, ai i bën thirrje Bashar-it “angazhimit të Asadit për të miratuar një kushtetutë të re për mbajtjen e zgjedhjeve parlamentare dhe presidenciale nën mbikëqyrjen e OKB-së dhe në përputhje me Rezolutën 2254.”/Arbresh.info/

Të ngjashme