Google ADS

The Guardian: Emigrantët shqiptarë mbahen të burgosur në Britani, edhe pse kanë pranuar vullnetarisht të riatdhesohen

14:28 | 9 Prill 2024
E.H

Prestigjiozja britanike “The Guardian” i ka dedikuar një artikull shqiptarëve që kanë hyrë ilegalisht në Mbretërinë e Bashkuar.

Sipas artikullit, një vëzhgues ka zbuluar se shqiptarët po mbahen pa nevojë në paraburgim edhe pasi ata kanë shprehur vullnetin e tyre për tu kthyer në vendlindje, transmeton Arbresh.info

Artikulli i plotë:

Shqiptarët që dalin vullnetarë për t’u riatdhesuar në bazë të një marrëveshje deportimi të shpejtë, po ndalohen pa nevojë për disa javë me shpenzimet e taksapaguesve, ka zbuluar mbikëqyrësi i burgjeve.

Kryeinspektori i burgjeve të HM zbuloi gjithashtu se stafi nuk dinte për dobësitë e të paraburgosurve që mbaheshin në qendrat e dëbimit përpara se të largoheshin në Tiranë, dhe disave nuk u jepej privatësi gjatë përdorimit të tualetit.

Ministria e Brendshme nënshkroi një “komunikim të përbashkët historik” me Shqipërinë në dhjetor 2022 për të përshpejtuar largimin e shtetasve shqiptarë që thotë se ndodhen në Mbretërinë e Bashkuar ilegalisht në vendin e tyre.

Kjo pasoi një rritje të numrit të shqiptarëve që kalojnë Kanalin . Në vitin 2022, ata përbënin më shumë se një të katërtën e 45,774 që arritën në Mbretërinë e Bashkuar me varka të vogla.

Charlie Taylor, kryeinspektori i burgjeve, tha: “Inspektorët zbuluan se shumë [të burgosur shqiptarë] prisnin në paraburgim për disa javë, pavarësisht se ishin të gatshëm të shkonin, dhe shkëmbimi i informacionit në lidhje me cenueshmërinë nuk ishte mjaft i mirë.”

Gjetjet u bazuan në një inspektim në dhjetor që shqyrtoi largimin e 73 të arrestuarve shqiptarë që u dërguan nga Londra në Tiranë, 50 prej të cilëve po ktheheshin vullnetarisht.

Ata u transportuan me 129 staf shoqërues, dy ndihmësmjekë dhe dy përkthyes dhe kishin udhëtuar nga qendrat e largimit të imigracionit (IRC) në Brook House, Colnbrook, Harmondsworth, Tinsley House dhe Yarl’s Wood, si dhe nga objekti rezidencial i mbajtjes afatshkurtër në Swinderby, në Lincolnshire.

Shumica e të arrestuarve u thanë inspektorëve se nuk ishin konsultuar me një avokat, pasi kishin zgjedhur një kthim vullnetar. “Disa ishin të frustruar që u duhej të prisnin në paraburgim për më shumë se një muaj përpara se të organizohej një fluturim, pavarësisht se pranuan largimin në fazën më të hershme,” thuhet në raport.

Inspektorët zbuluan se informacioni rreth cenueshmërisë dhe rrezikut nuk u regjistrua në mënyrë konsistente dhe nuk i komunikohej gjithmonë qartë stafit të shoqërimit ose paramedikëve.

“Stafi në përgjithësi nuk ishte në dijeni të të rriturve të identifikuar në rrezik… Regjistrimi i informacionit të rrezikut dhe shëndetit në të dhënat e shoqërimit personal ishte shpesh i dobët”, shkruan inspektorët.

U bënë ankesa se të arrestuarit nuk lejoheshin të përdornin tualetin pa u vëzhguar.

“Atyre iu dha një mundësi për të përdorur tualetin përpara se të hipnin në karroca, por si në Colnbrook ashtu edhe në Harmondsworth IRC, stafi i përcjelljes mbajti derën e tualetit të hapur për disa individë, në disa raste duke bllokuar një këmbë midis derës dhe kornizës së derës.

“Kjo i lejoi ata që ishin jashtë të shihnin lehtësisht brenda dhe ishte nënçmuese dhe e panevojshme, veçanërisht në dritën e faktit që një pjesë e madhe e të burgosurve po ktheheshin vullnetarisht,” thuhet në raport.

Rishi Sunak ka vlerësuar marrëveshjen e deportimit me Shqipërinë sipas së cilës mijëra janë kthyer në vendin e tyre të origjinës.

Disa kriminelë shqiptarë lirohen nga burgu një vit më herët dhe u jepen 1500 £ nëse pranojnë të deportohen.

Shpërndaje në rrjete sociale