Google ADS

BE përfundon kontrollet tregtare në panelet diellore kineze duke ngritur frikën e importeve të lira

17:17 | 31 Gusht 2018

Bashkimi Evropian do t’i japë fund kufizimeve për shitjen e paneleve diellore nga Kina në fillim të javës së ardhshme, një masë që prodhuesit e BE thanë se do të çonin në një përmbytje të produkteve të hedhura..

Komisioni Evropian, i cili koordinon politikën tregtare të BE, tha një deklaratë të premten se masat do të përfundojnë në mesnatë të hënën më 3 shtator, duke konfirmuar një raport të Reuters më 24 gusht.-përcjell arbresh.info

BE-ja së pari vendosi masat antidumping dhe anti-subvencion për panelet diellore kineze, vafat dhe qelizat në vitin 2013 dhe zgjati ato me 18 muaj në mars 2017, duke sinjalizuar që ata të përfundojnë më pas.

Prodhuesit kinezë kanë qenë të lejuar të shesin prodhimet diellore në Evropë pa detyra nëse ata e bëjnë këtë në ose mbi një çmim minimal në rënie progresive. Nëse shitet për më pak se çmimi, ato u nënshtrohen detyrimeve deri në 64.9%.

Komisioni tha se ishte në interesin më të mirë të BE-së për masat që të kalonin, duke pasur parasysh qëllimin e bllokut për të rritur furnizimin e saj me energji të rinovueshme. Masat gjithashtu kishin rënë me kalimin e kohës, duke lejuar që çmimet e importit të lidhen me çmimet e tregut botëror, tha ai.

Bashkimi Europian është përballur me një akt balancimi delikate mes interesave të prodhuesve të BE dhe atyre si importuesit dhe instaluesit, duke kërkuar një ulje të kostos së prodhimit të energjisë diellore.

Ai ka qenë gjithashtu i shqetësuar për përgjigjen e Pekinit, duke pasur parasysh se të dy palët ishin në prag të një lufte tregtare mbi çështjen e vitit 2013.

ProSun i BE, grupimi i prodhuesve të BE që filloi ankesën fillestare në 2012 dhe donte zgjerimin e mëtejshëm të masave, kishte thënë se prodhuesit evropianë do të shkatërroheshin nëse masat do të përfundonin.

Vendimi i Pekinit për të kufizuar instalimet në Kinë do të thoshte që prodhuesit kishin rreth 30 gigawatt të kapacitetit të tepërt për t’u zhvendosur me disa tregje për t’u shitur pas tarifave të vendosura nga Shtetet e Bashkuara dhe të planifikuara nga India, tregu i dytë dhe i tretë më i madh pas Kinës. Tregu i përgjithshëm i BE-së është rreth 7 gigawatts./Arbresh.info

Shpërndaje në rrjete sociale