Edhe para ardhjes së talebanëve: Afganistani renditet si vendi më i palumtur në botë

08:19 | 20 Mars 2022

Afganistani është vendi më i palumtur në botë, edhe para se talebanët të vinin në pushtet gushtin e kaluar.

Kjo është sipas një të ashtuquajturi raporti të Lumturisë Botërore të lëshuar përpara Ditës Ndërkombëtare të Lumturisë të caktuar nga OKB, transmeton portal arbresh.info

Raporti vjetor e renditi Afganistanin si të fundit midis 149 vendeve të anketuara, me një shkallë lumturie prej vetëm 2.5. Libani ishte vendi i dytë më i palumtur në botë, me Botsvanën, Ruandën dhe Zimbabvenë që përfundojnë pesëshen e fundit.

Në pesëshën e parë janë renditur Finlanda, e ndjekur nga Danimarka, Zvicra dhe Holanda.

Studiuesit renditën vendet pas analizimit të të dhënave për tre vjet.

Studiuesit renditën vendet pas analizimit të të dhënave për tre vjet. Ata shikuan disa kategori, duke përfshirë produktin e brendshëm bruto për frymë, rrjetet e sigurisë sociale, jetëgjatësinë, lirinë për të bërë zgjedhje të jetës, bujarinë e popullsisë dhe perceptimet e niveleve të korrupsionit të brendshëm dhe të jashtëm.

Afganistani renditet si vendi më i palumtur në botë edhe para ardhjes së talebanëve, pavarësisht 20 viteve të investimeve amerikane dhe ndërkombëtare.

Vetëm SHBA shpenzoi 145 miliardë dollarë për zhvillimin në Afganistan që nga viti 2002, sipas raporteve të Inspektorit të Përgjithshëm Special të SHBA-së për Afganistanin.

Sipas analistëve, pas ardhjes së talebanëve në pushtet janë varfëruar edhe më shumë dhe 20 vjet pushtime amerikanë janë shkatërruar për 11 ditë./arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale