Google ADS

Ushtrimet fizike mund të ngadalësojnë humbjen e kujtesës

01:44 | 23 Gusht 2022
Trina Galanxhi

Hulumtimet e reja sugjerojnë se edhe një program i thjeshtë ushtrimesh mund t’i ndihmojë të moshuarit me probleme të lehta ose të lehta të kujtesës.

Mjekët kanë këshilluar prej kohësh pacientët që të bëjnë aktivitet fizik për të ndihmuar në mbajtjen e trurit të shëndetshëm. Por hulumtimi i mbështetur nga qeveria amerikane shënon studimin më të gjatë ku kanë dalë në rezultate se aktiviteti fizik ndikon në ngadalësimin e humbjes së kujtesës.

Studiuesit gjetën rreth 300 të moshuar joaktivë me ndryshime të kujtesës të quajtura dëmtim i butë njohës (MCI). MCI është një gjendje që ndonjëherë vjen para sëmundjes së Alzheimerit.

Gjysma e të rriturve më të moshuar bënin ushtrime aerobike dhe pjesa tjetër bënin lëvizje shtrënguese dhe balancuese që rrisnin pak rrahjet e zemrës.

Njerëzit në të dy grupet morën vëmendjen nga trajnerët që punuan me ta në qendrat e organizatave rinore të quajtura YMCA rreth Shteteve të Bashkuara. Kur COVID-19 mbylli palestrat , trajnerët i ndihmuan pjesëmarrësit e studimit të vazhdonin të lëviznin në shtëpi me video thirrje.

Pas një viti, testimi i aktivitetit mendor tregoi se asnjë grup nuk ishte përkeqësuar.

Për krahasim, pacientë të ngjashëm MCI në një studim tjetër afatgjatë të shëndetit të trurit – por pa ushtrime përjetuan rënie njohëse ose mendore gjatë një viti.

Rezultatet sugjerojnë se “kjo është e mundur për të gjithë” – jo vetëm të moshuarit por ushtrimet duhet të jetë pjesë e strategjive parandaluese për humbjen e kujtesës.

Maria Carrillo, drejtoreshë shkencore e Shoqatës së Alzheimerit tha se hulumtimet e mëparshme kanë gjetur se aktiviteti i rregullt fizik i çdo lloji mund të zvogëlojë inflamacionin e dëmshëm dhe të rrisë rrjedhjen e gjakut në tru.

Çfarë lloj ushtrimesh?

Në studimin e Baker-it, të moshuarit supozohej të lëviznin për 30 deri në 45 minuta katër herë në javë. Nuk kishte rëndësi nëse ishte ushtrim në pajisjen e rutines apo ushtrime shtrirjeje.

Shpërndaje në rrjete sociale