Google ADS

Pse duhet të marrim vaksinat në krah?

09:25 | 25 Maj 2021
Trina Galanxhi

Muskujt bëjnë një vend të shkëlqyeshëm të administrimit të vaksinës, pasi që indet muskulore përmbajnë qeliza të rëndësishme imune.

Këto qeliza imune njohin antigjenin, një pjesë të vogël të një virusi ose bakteresh të prezantuara nga vaksina që stimulon një përgjigje imune.

Në rastin e vaksinës COVID-19, qelizat imune në indet muskulore i marrin këto antigjene dhe i paraqesin në nyjat limfatike. Injeksioni i vaksinës në indet muskulore e mban vaksinën të lokalizuar, duke lejuar që qelizat imune të japin alarmin në qelizat e tjera imune dhe të hyjnë në punë.

Sapo një vaksinë të njihet nga qelizat imune në muskul, këto qeliza mbajnë antigjenin në enët limfatike, të cilat transportojnë qelizat imune që mbajnë antigjen në nyjat limfatike.

Nyjat limfatike, përbërësit kryesorë të sistemit tonë imunitar, përmbajnë më shumë qeliza imune që njohin antigjenet në vaksina dhe fillojnë procesin imunitar të krijimit të antitrupave.

Grumbujt e nyjave limfatike ndodhen në zona afër vendeve të administrimit të vaksinave. Për shembull, shumë vaksina injektohen në deltoid pasi është afër nyjave limfatike të vendosura pikërisht nën sqetull. Kur vaksinat jepen në kofshë, enët limfatike nuk kanë shumë për të udhëtuar për të arritur grumbullin e nyjave limfatike në ijë.

Indet muskulore gjithashtu tentojnë të mbajnë reagimet e vaksinës të lokalizuara. Injeksioni i një vaksine në muskulin deltoid mund të rezultojë në inflamacion në vendin e injektimit. Nëse disa vaksina injektohen në indin dhjamor, shansi i acarimit dhe reagimit të inflamacionit rritet sepse indi yndyror ka furnizim të dobët të gjakut, duke çuar në thithjen e dobët të disa përbërësve të vaksinës.

Vaksinat që përfshijnë përdorimin e ndihmësve – ose përbërësve që rrisin përgjigjen imune ndaj antigjenit – duhet të bëhen në muskul për të shmangur acarimin dhe inflamacionin e përhapur. Vaksinat veprojnë në mënyra të ndryshme për të stimuluar një përgjigje më të fortë imune.

Megjithatë, një faktor tjetër vendimtar në vendndodhjen e administrimit të vaksinës është madhësia e muskujve. Të rriturit dhe fëmijët e moshës mbi tri vjeç kanë tendencë të marrin vaksina në pjesën e sipërme të krahut në deltoid. Fëmijët më të vegjël marrin vaksinat e tyre në mes të kofshës, sepse muskujt e krahut janë më të vegjël dhe më pak të zhvilluar.

Një konsideratë tjetër gjatë administrimit të vaksinës është komoditeti dhe pranueshmëria e pacientit. A mund ta imagjinoni të hiqni pantallonat në një klinikë vaksinimi masiv? Të hapësh mëngën është shumë më e lehtë dhe më e preferuar.

Për këto arsye, preferohet një goditje në krah thjesht sepse pjesa e sipërme e krahut është lehtësisht e arritshme. Të gjitha gjërat që merren parasysh, kur bëhet fjalë për vaksinën kundër gripit dhe vaksinën antiCOVID-19, për shumicën e të rriturve dhe fëmijëve, krahu është rruga e preferuar e vaksinimit.

Shpërndaje në rrjete sociale

Të ngjashme