Pirja e duhanit shkatërron shikimin

23:34 | 7 Korrik 2021

Kërkimet zbulojnë efektet shkatërruese të pirjes së duhanit për një kohë të gjatë në shikim për sa i përket ngjyrës dhe perceptimit të hapësirës.

Pirja e duhanit më shumë se njëzet cigare në ditë mund të dëmtojë vizionin tonë sipas hulumtimit nga Universiteti Rutgers botuar në Research Psychiatry.

Sipas CDC të SHBA (Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve) 34.3 milion të rritur në SH.B.A. janë duhanpirës dhe më shumë se 16 milion jetojnë tashmë me një sëmundje të lidhur me pirjen e duhanit, zakonisht sëmundje kardiovaskulare.

Studimi u krye në 71 të rritur të shëndetshëm që pinë më pak se 15 cigare në ditë dhe 63 që pinë më shumë se 20 cigare në ditë. Pjesëmarrësit ishin midis 25-45 vjeç dhe shikimi i tyre ishte normal.
Studiuesit vlerësuan se si pjesëmarrësit perceptonin dhe dallonin nivele të ndryshme të hijeve dhe ngjyrave ndërsa ishin ulur në një distancë prej një metra e gjysmë nga një tub rrezesh katodë (KRRT) ku ishin parashikuar stimuj vizualë, ndërsa studiuesit regjistruan dhe monitoruan dy sytë e pjesëmarrësit në të njëjtën kohë.

Sipas gjetjeve, ka pasur ndryshime të konsiderueshme në perceptimin e duhanpirësve në lidhje me ndarjen e ngjyrave në boshtin e kuq-jeshil dhe blu-verdhë, i cili është një tregues që efekti neurotoksik i përbërësve kimikë të cigares mund të shkaktojë humbjen e perceptimit dhe aftësinë për të ndarë ngjyrat. Duhanpirësit e rëndë kishin gjithashtu një aftësi të zvogëluar për të dalluar kontrastet e ngjyrave, si dhe ngjyrat në krahasim me jo-duhanpirësit.

Degjenerimi dhe dobësimi i lobit ballor të trurit si rezultat i pirjes së duhanit luan një rol në zvogëlimin e kapacitetit vizual të trurit sipas bashkë-autorit të hulumtimit Steven Silverstein, drejtor i kërkimit në Qendrën e Universitetit Rutgers për Shëndetin e Sjelljes.

Studimi i mëparshëm ka lidhur pirjen e duhanit për një kohë të gjatë me dyfishimin e rrezikut të degjenerimit makular, si dhe shkaktimin e inflamacionit dhe turbullimit ose zverdhjes së thjerrëzës së syrit. Studimi i ri siguron prova se pirja e duhanit shumë ose ekspozimi ndaj përbërësve të tyre ndikon në perceptimin vizual dhe diskriminimin.

Studiuesit spekuluan se problemet ishin për shkak të dëmtimit të enëve dhe neuroneve të retinës, megjithëse kërkimi nuk dha një shpjegim fiziologjik për gjetjet./botasot/

Shpërndaje në rrjete sociale