Google ADS

Mungesa e hekurit rrit rrezikun për sëmundjet e zemrës

01:29 | 8 Tetor 2021

Hekuri është jetik për shëndetin dhe mungesa e tij mund të dërgojë drejt sëmundjeve të zemrëz, ka gjetur një studim i fundit.

Studimi thekson se rreth 1 në 10 raste me sëmundje të zemrës tek njerëzit e moshës së mesme mund të parandalohen nëse ata kanë nivele të mjaftueshme të hekurit në dietën e tyre, transmeton portal arbresh.info

“Gjetjet tona bazohen në një studim vëzhgues dhe prandaj mund të raportojnë vetëm mbi shoqatat, jo në kauzalitetin,” tha studiuesi kryesor Dr. Benedikt Schrage.

“Duke u thënë kështu, gjetjet tona tregojnë se mungesa e hekurit mund të jetë një objektiv i përshtatshëm për masat parandaluese në popullatën e përgjithshme dhe të mbështesë kryerjen e provave që eksplorojnë efikasitetin e plotësimit të hekurit tek individët me mangësi funksionale të hekurit,” tha Schrage, doktor i përgjithshëm në departamentin kardiologjik ndërhyrës në Qendrën Mjekësore Universitare në Hamburg, Gjermani.

Sipas mjekut gjerman, lidhja mes mungesës së hekurit dhe sëmundjeve të zemrës nuk është e qartë, megjithatë dihet se hekuri është thelbësor për ekuilibrin në trup dhe metabolizmin e energjisë.

Njerëzit që kanë mungesë hekuri zakonisht nuk konsumojnë mjaftueshëm ushqime të pasura me këtë mineral.

Ushqimet e pasura me hekur janë vezët, karkalecat, spinaqi, patatet e ëmbëla dhe fasulet.

Dhënia e hekurit intravenoz përmirësoi simptomat, funksionin dhe cilësinë e jetës në pacientët me dështim të zemrës me mungesë hekuri, vunë re studiuesit.

Në studim kanë marrë pjesë më shumë se 12 mijë burra dhe gra europianë të moshës së mesme./arbresh.info/