Zaev: Ka potencial për bashkëpunim më të madh rajonal me Kinën

14:28 | 9 Shkurt 2021

Tani është koha për t’u përgatitur për epokën pas-kovidit dhe rimëkëmbjen e shoqërive dhe ekonomive tona, dhe në këtë drejtim është e rëndësishme të intensifikohen format e ndryshme të bashkëpunimit ekonomik. Bashkëpunimi në kuadër të 17 + 1 duhet të përqendrohet në projekte specifike dhe të ketë rezultate konkrete, veçanërisht në fushat e shkëmbimit ekonomik dhe tregtar dhe projekteve të infrastrukturës kapitale, theksoi kryeministri Zoran Zaev në Samitin e sotëm të Kinës dhe vendeve të Evropës Qendrore dhe Lindore – 17 + 1 , I cili u mbajt online përmes video konferencës.

Kryeministri tha se që nga fillimi i procesit të bashkëpunimit midis Kinës dhe vendeve të Evropës Qendrore dhe Lindore, Republika e Maqedonisë së Veriut ka marrë pjesë aktive në një numër aktivitetesh, duke e konsideruar atë si një platformë të mirë për thellimin e bashkëpunimit në fusha të ndryshme.

Edhe në këtë periudhë sfiduese, tha Zaev, kur e gjithë bota po përballet me pasojat e pandemisë Kovid-19, vitin e kaluar, brenda 17 + 1, u mbajtën një video takim ministror dhe disa video takime me ekspertë, të cilat shërbejnë si një mundësi e mirë për shkëmbimin e informacionit dhe përvojave në luftën kundër virusit. Ai shprehu besimin se këto takime ishin vërtet të dobishme për të gjitha vendet 17 + 1 dhe tregoi rëndësinë e bashkëpunimit në kushtet më të vështira.

Zaev theksoi se për zhvillim thelbësor dhe bashkëpunim më të madh, është veçanërisht e rëndësishme të sigurohet tregtia e lirë, e liruar nga pengesat administrative, hapja e mëtejshme e tregut kinez për produktet nga Evropa Qendrore dhe Lindore, konkurrenca e ndershme, trajtimi i barabartë i kompanive nga rajoni në Tregu kinez. Respektimi i parimeve të reciprocitetit dhe parimit të përfitimit reciprok, respektimi i rregullave tregtare shumëpalëshe të vendosura të Organizatës Botërore të Tregtisë dhe, si një vend kandidat për BE, në përputhje me ligjin, politikat, vlerat dhe parimet e BE-së .

Ai theksoi se procesi i bashkëpunimit ka potencialin për të arritur një efikasitet më të madh si nga rritja e bashkëpunimit rajonal ashtu edhe për një qasje të përbashkët ndaj projekteve që vijnë nga iniciativa 17 + 1.

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara