Kotzias: Bullgarët nuk e kuptojnë etnogjenezën e një populli të ri sllav, sllavo maqedonasit

19:00 | 2 Dhjetor 2020

Ish-ministri i Jashtëm grek Nikos Kotzias shkruan për marrëdhëniet maqedono-bullgare dhe bllokadën e negociatave të Maqedonisë së Veriut.

“Një problem serioz ka lindur në rajonin tonë, për shkak të gërmimit shovinist të çështjes maqedonase nga nacionalistët radikalë nga Bullgaria,” shkroi ish-Ministri i Jashtëm Grek Nikos Kotzias në fillim të kolonës së tij për “Agjencinë e Pavarur të Lajmeve të Ballkanit”, dhe sqaron se “bëhet fjalë për të djathtët radikalë siç është ministri aktual i mbrojtjes dhe disa politikanë të tjerë bullgarë që duan të mbështesin fushatën e tyre zgjedhore dhe strategjitë e tyre personale”, informon korrespondentja e AIM-së nga Athina, përcjell telegrafi maqedoni.

Në një kolonë të titulluar “Qëndrimi i Shovinizmit Bullgar në “Çështjen Maqedonase”, ish-Ministri i Jashtëm Grek shkruan për veton Bullgare, analizon dhe kritikon kërkesat dhe pozitat e Sofje, dhe komentet mbi pikëpamjet e disa djathtistëve dhe radikalëve të djathtë grekë.

Ai thekson se me Marrëveshjen e Prespës, Greqia shpëtoi nga problemi dhe sot “njerëzit e orientuar pro-turq në Bullgari mendojnë se ata kanë humbur një pjesë të” narrativës së tyre shoviniste “nga marrëveshja dhe” si bandit i dytë në rajon, vendosën dy parakushte të reja për kursin evropian të Maqedonisë”.

Kotzias shkruan se parakushti i parë është “Maqedonasit e Veriut duhet të pranojnë se janë Bullgarë” dhe komentoi se Bullgaria “nuk e kupton etnogjenezën, gjatë shekullit të 20-të, të një populli të ri sllav, sllavo-maqedonasve”.

Ai thotë se pavarësisht zhvillimeve historike dhe realitetit, “shovinistët bullgarë jetojnë jashtë kohës dhe hapësirës dhe në epokën e Internacionales Komuniste”.

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara