Coronavirus: A mundet Zuckerberg të ndalojë teoritë konspirative?!

13:23 | 5 Mars 2020 | Rory Cellan-Jones

Në një kohë krize, tani burimi i lajmeve është shumë i rëndësishëm për miliarda njerëz në botë.

Pra, çfarë po bën Facebook për tu siguruar që po siguron informacion të saktë dhe në kohë për coronavirusin? Plot, sipas Mark Zuckerberg.

Në një postim gjatë natës së mbremshme, themeluesi i Facebook sqaroi se kompania e tij ka qenë duke punuar ngushtë me autoritetet shëndetësore për të bashkërenduar përgjigjet e tyre ndaj virusit.

“Ne jemi të përqendruar që të sigurojmë dhe të përdorim informacion sa më të saktë dhe më të besueshëm”, tha ai.

Si pjesë e kësaj përpjekje, çdo kërkim për koronavirus prodhon një ‘marrëmendje’ për drejtimin e përdoruesve drejtuar Organizatës Botërore të Shëndetit ose autoriteteve lokale shëndetësore për informacion.

Facebook gjithashtu i ka dhënë hapësirë OBSH-së për reklama falas, në mënyrë që njerëzit të informohen dhe Mark Zuckerberg  thotë se media sociale do t’ju japë miliona kredi reklamash organizatave të tjera të përfshira në betejën për të përmirësuar Covid-19.

Megjithatë, ka shumë punë për t’u bërë në luftën kundër informative dhe lajmeve të rreme.

Themeluesi i Facebook thotë se ndërsa është e rëndësishme që të gjithë mund të ndajnë përvojat e tyre, kompania po heq pretendimet për lajme të rreme dhe informacione të pasakta.  Poashtu ka bllokuar reklamat që po shfrytëzojnë situatën dhe bëjnë reklamë duke pretenduar se ‘produkti i tyre mund të kurojë sëmundjen’.

Në Britani të Madhe, disa përdorues të Facebook kanë thënë se ‘coronavirus është thjesht një mashtrim për parandalimin e Brexit’, ndërsa të tjerët nëpër vende të ndryshme të botës, e lidhin atë me situatën politike në vendin e tyre.

Në Facebook janë parë edhe reklama që kanë shfrytëzuar situatën.

“Qëndroni të shëndetshëm këtë sezon të gripit me maskën tonë të re të filmit të karbonit”, thuhet në një. “E juaja për vetëm 29,95 euro”.

Ekzistojnë të paktën disa prova të reagimit nga disa moderator të grupit të Facebook kundër këtyre teorive konspirative.

Kushdo që dëshiron të bashkohet me grupin në Facebook në Leedsplace do të gjej këtë mesazh: “PCT-të – Teoricienët e Komplotit Paranojak – Ne e respektojmë të drejtën tënde të jesh i këndshëm, por nuk do të lejojmë që PCT-të të përhapen në Leedsplace. Pra, nëse regjistrohu në PCT siç janë ‘vaksinat të shkaktojë autizëm ‘ose kimtrailet po na helmojnë ose mohimin e Holokaustit dhe përdor këtë grup për të përhapur dezinformata që rrezikon të ndalosh pa paralajmëruar”.

Shumë grupe tjera janë krijuar për të kundërshtuar psh vaksinat dhe inkurajojnë në mënyrë aktive përhapjen e teorive konspirative.

Lufta për përhapjen e dezinformatave do të bëhet edhe më e vështirë pasi Facebook inkurajon përdoruesit e saj të tërhiqen në më shumë cepa të privatësisë.

Kush e di, për shembull, çfarë thuhet në lidhje me koronavirusin brenda grupeve WhatsApp?

Para një viti Mark Zuckerberg shkroi një tjetër postim me titullin “një vision i fokusuar në intimitetin për mediat sociale’.

Në të, ai përshkroi planet për të zgjeruar përdorimin e të vlerave monetare digjitale, si një tipar në ËhatsApp dhe nëpër shërbimet e tjera të Facebook. Por nëse, siç parashikon ai, e ardhmja e komunikimit gjithnjë e më shumë zhvendoset “në shërbime private, të koduara, ku njerëzit mund të jenë të sigurt se çfarë i thonë njëri-tjetrit, mbetet i sigurt”, atëherë do të jetë shumë më e vështirë të ndalosh përhapjen e marrëzive të rrezikshme./BBC/ Përktheu: arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale