S’ka Asociacion? S’ka as marrëveshje

09:14 | 15 Mars 2023

Shkruan: Refik Hasani

Përfaqësuesit Special i Bashkimit Evropian për Dialogun Kosovë-Serbi, z.Miroslav LAJÇAK, thekson:

,,S’ka Asociacion? S’ka as marrëveshje”

I kujtojmë  gjithë opinionit  duke përfshirë edhe Shtetet e Quint-it, dhe kushdo qoftë që angazhohet në bisedimet në mesë të Prishtinës dhe Beogradit, se në Serbin Jugore,  është Krahina shqiptare që përfshin Preshevë, Medvegjë dhe Bujanoc , kanë mbajtur  e organizuar Referendumin  e datës 1 e 2 Mars 1992, dhe    shqiptarët në Republikën e Serbisë, përveç referendumit ka patur një kryengritje të armatosur dhe udhëhoqën  luftën e  armatosur përmes  Ushtria Çlirimtare  për  Preshevë, Medvegjë dhe Bujanoc, është luftuar për mbrotjen e pragut të shtëpisë dhe kundër trajtimit të padrejtë- diskriminimin në gjitha fushat, duke arrit që faktori politik dhe ushtarak ndërkombëtarë  të ndërmjetësoj dhe të arrihet edhe Marrëvshja e Konçulit.

Andaj, Serbia para se të kërkoj nga Kosova, fillimisht  të formoj Bashkësin e komunave etnike Shqiptare në Serbi, e tek atëherë të kërkoj  kushte për krijimin e  Bashkësisë së komunave etnike Serbe në Republikën e Kosovës.

Pakica  Serbe në Republikën e Kosovës është e favorizuar, që në asnjë shtet të botës nuk kanë të drejta pakicat sikur në Kosovë-që pakica Serbe gëzon të drejta.

Kemi  dy standarde në këtë rast mbështesin pakicën Serbe në Kosovë, por po harrojnë Shqiptarët në Preshevë, Medvegjë e Bujanoci që në vitin 1992 kanë mbajtur dhe organizuar Referendum.

Serbia vetë e ka  ,,zgjidhur çështjen e pakicave”  përmes 22 Këshillave Nacionale, kurse kërkon Bashkësi të komunave për pakicën Serbe në Republikën e Kosovës.

*Ky shkrim nuk përmban qëndrimin e redaksisë arbresh.info*

 

Shpërndaje në rrjete sociale