Google ADS

Serbia përligj shembjen e përmendoreve të shqiptarëve

10:32 | 6 Korrik 2018

Pllaka përkujtimore e Aqif Efendisë në Novi Pazar dhe ajo e Ushtrisë Çlirimtare për Preshevë, Bujanoc e Medvegje do të shemben me siguri në vjeshtën e sivjetshme, shkruan sot gazeta e Beogradit, “V.Novosti”. Sipas kësaj gazete, këtë fat do ta pësojnë që të gjitha përmendoret në Serbi që u janë kushtuar pushtuesve, kriminelëve të luftës dhe terroristëve. Nuk do të pranohen më nisma që fyejnë ndjenjat fetare e kombëtare, traditat historike, që glorifikojnë idetë fashiste e separatiste dhe për to nuk do të vendosin individë, por shteti, shkruan kjo gazetë.

Lista e përmendoreve kushtuar personaliteteve të padenja është e gjatë, shkruan “Novosti”, ndërsa numri më i madh i tyre gjendet në Serbinë Jugore (në Luginën e Preshevës – sqarim ynë) dhe në Vojvodinë.

Gazeta paralajmëron formimin e Këshillit për kultivimin e traditave të luftërave çlirimtare, i cili do të vendosë për kushtet e shembjes së memorialëve të vjetra dhe ngritjen e të reja. E gjitha, në përputhje me Ligjin për memoriale, të miratuar kohë më parë.

Pllaka përkujtimore kushtuar Aqif Haxhiahmetoviqit (Blytës) në qendër të Novi Pazarit në gusht të vitit 1912 u zbulua nga Esd Xhuxhoviqi dhe ministri i atëhershëm Sulejman Uglanin. Pllaka nuk u hoq, ndonëse muaj me radhë u prezantuan fakte për veprimtarinë e tij, sipas kësaj gazete, kolaboracioniste me regjimet okupuese. Ky hero (“Novosti” këtë cilësim e vendos në thonjëza – sqarim ynë ) historik, që në fakt shqiptar etnik me mbiemër familjar Blyta, ka marrë pjesë në krijimin e projektit të Shqipërisë së Madhe dhe në krimet e kryera ndaj popullsisë serbe dhe në projektet e rezistencës. Që nga viti 1945 ka statusin e kriminelit të luftës, shkruan “Novosti”.

Një shqetësim në opinionin vendës, sipas kësaj gazete, kishte shkaktuar ngritjanë sheshin kryesor të Preshevës të përmendores në Preshevë me 27 emra të të rënëve nga radhët e, siç shprehet “Novosti” të ashtuquajturës Ushtria Çlirimtare për Preshevë, Bujanoc e Medvegje. Ky monument u ngrit në nëntor të vitit 2012. Kjo p[rmendore u mënjanua me asistimin e xhandarmerisë tre muaj më pas, kur u zhvendos në oborrin e xhamisë lokale. Por janë të paprekura në vendet ku janë ngritur edhe 20 përmendore të tjera në nderim të, siç cilësohen në këtë shkrim, terroristëve të rënë.

Ndër to është përmendorja e përmasave të mëdha kushtuar Ridvan Qazimit – Kapetan Llleshit, komandantit të UÇPBM-së, i vrarë gjatë kryengritjes në Jug të Serbisë në vitin 2001, përfundon shkrimi.

Të ngjashme