Google ADS

Parlamenti suedez voton anëtarësimin në NATO mes kundërshtimit turk

13:03 | 22 Mars 2023

Parlamenti suedez po zhvillon një debat përfundimtar, përpara se të votojë për anëtarësimin në NATO të mërkurën.

Shumica pritet të votojë për t’u bashkuar me aleancën duke pranuar ndryshimet e nevojshme legjislative.

Edhe nëse vota kalon, hyrja në aleancë është e pasigurt, pasi pranimi i Suedisë duhet të miratohet ende nga Turqia dhe Hungaria.

Suedia, së bashku me Finlandën, aplikuan për anëtarësim në NATO majin e kaluar në vazhdën e pushtimit rus të Ukrainës, me supozimin se të dy vendet do të bashkoheshin së bashku. Të 30 anëtarët e aleancës së mbrojtjes duhet të pranojnë anëtarë të rinj.

Ankaraja ka kundërshtuar anëtarësimin e Suedisë prej muajsh, duke argumentuar se vendi nuk ka zbatuar masa të mjaftueshme kundër retorikës anti-islamike dhe organizatave terroriste, por jo Finlanda.

Presidenti turk Recep Tayyip Erdogan përballet me zgjedhjet në maj, ku votuesit fetarë dhe konservatorë mund të tërhiqen në një vijë të ashpër.

Në anën tjetër Hungaria nuk kundërshtoi asnjë nga kërkesat, por ende nuk është mbajtur një votim për ratifikimin.

Shpërndaje në rrjete sociale