Google ADS

Një raketë kërkimore suedeze u rrëzua në Norvegji

14:09 | 26 Prill 2023

Një raketë kërkimore e lëshuar herët të hënën nga Suedia Space Corp (SSC) nga Qendra Hapësinore Esrange në Suedinë veriore nuk funksionoi dhe ra 15 kilometra brenda Norvegjisë fqinje.
Raketa arriti një lartësi prej 250 kilometrash, ku eksperimentet po kryhen në gravitet zero, njoftoi agjencia.

“Ajo u ul në male në një lartësi prej 1000 metrash dhe 10 kilometra larg vendbanimit më të afërt”, tha për Reuters sot Philip Ohlsson, kreu i komunikimeve në SSC.

Ka një procedurë kur diçka nuk shkon dhe ne informojmë qeverinë suedeze dhe norvegjeze, si dhe aktorë të tjerë, tha ai.

Një operacion për mbledhjen e pjesëve të raketës dhe një hetim janë duke u zhvilluar për të gjetur detaje teknike dhe për të përcaktuar se çfarë e shkaktoi trajektoren e paplanifikuar të raketës, tha agjencia.

“Autoritetet norvegjeze marrin shumë seriozisht çdo aktivitet të paautorizuar në anën norvegjeze të kufirit”, tha një zëdhënëse e ministrisë së jashtme.

Në rast të ndonjë shkeljeje kufiri, përgjegjësit duhet të informojnë menjëherë autoritetet përkatëse norvegjeze, përfshirë Ministrinë e Punëve të Jashtme, përmes kanaleve të duhura.

Shpërndaje në rrjete sociale

Të ngjashme