Kush po refuzon të vaksinohet dhe pse?

10:52 | 16 Shtator 2021

Mbi 100,000 amerikanë aktualisht janë të shtruar në spital nga infektimi me Covid-19 dhe mbi 1.000 njerëz po vdesin çdo ditë.

Këta janë njerëz nga të gjitha shtresat e jetës -të pasur dhe të varfër, të moshuar dhe të rinj, shkruan Forbes transmeton arbresh.info

Por sipas një vlerësimi nga Fondacioni Kaiser Family, mbi 98% e tyre kanë një gjë të përbashkët: pavarësisht disponueshmërisë së gatshme të vaksinave Covid, ata zgjodhën të mos i merrnin ato.

Fakti që Covid-19 është bërë një “pandemi e të pavaksinuarve” është mbuluar mirë dhe dominon komunikimet nga autoritetet e shëndetit publik. Sidoqoftë, miliona amerikanë që kanë të drejtë për vaksina ende zgjedhin të mos i marrin ato, dhe miratimi nga FDA i vaksinës së Pfizer nuk duket se ka ndryshuar shkallën e vaksinimeve dhe as pikëpamjet e njerëzve për marrjen e saj. Disa nga ata që janë ulur jashtë janë kundërshtuar me vendosmëri ndaj vaksinës, ndërsa të tjerë pretendojnë se janë ende në gardh. Këtu keni një vështrim tek të rriturit që ende refuzojnë të marrin një vaksinë Covid, sipas një analize të sondazheve mbarëkombëtare.

21%
E grupmoshave prej 18-29-vjeçar thanë që nuk do të vaksinohen kurrë

Sipas sondazhit nga Fondacioni Kaiser Family, kjo grupmoshë gjithashtu ka përqindjen më të ulët të të rriturve që kanë marrë të paktën një dozë vaksine (57%). (Vetëm 41% e prindërve të fëmijëve të moshës 12 deri në 17 vjeç thonë se fëmija i tyre ka marrë të paktën një dozë.)

Kjo grupmoshë ndiqet nga afër nga 30-49 vjeç, 19% e të cilëve thonë se nuk do të vaksinohen kurrë dhe 58% e të cilëve raportojnë të paktën një dozë.

18%
E burrave thanë që nuk do të marrin asnjë dozë

Një hendek gjinor në marrjen e vaksinave është shfaqur dhe ka vazhduar muajt e fundit, sipas Kaiser. Më pak gra thonë se do të refuzojnë vaksinimin – 10% – dhe ka shumë më shumë gjasa (71%) të raportojnë se janë vaksinuar sesa meshkujt (63%).

Sipas të dhënave të mbledhura nga CDC, të cilat mbulojnë rreth 90% të të shtënave të dhëna, 53% e marrësve janë gra dhe 47% burra.

46%
E Republikanëve nuk janë vaksinuar ende
Sondazhet vazhdimisht identifikojnë republikanët si grupi që ka më pak gjasa të raportojë të jetë i vaksinuar dhe ka më shumë gjasa të thotë se ata kurrë nuk do të vriten.

Ndërsa proporcioni ka ndryshuar me kalimin e kohës – 42% thanë se ndoshta ose përfundimisht nuk do të merrnin një vaksinë kur të ishte në dispozicion në dhjetor, 29% thanë se nuk do ta merrnin kurrë në mars dhe në sondazhet më të fundit të Kaiser kjo ra në 20% – grupi ende ka një nga nivelet më të larta të refuzimit të vaksinave midis grupeve të anketuara.

Demokratët anketojnë vazhdimisht në drejtimin tjetër, me vetëm 5% që thonë se nuk do të vaksinohen kurrë dhe 86% raportojnë se kanë të paktën një dozë.

44%
E protestanëve nuk janë vaksinuar

Ky grup fetar, së bashku me protestantët hispanikë, kanë më pak gjasa të thonë se kanë ose planifikojnë të vaksinohen, sipas sondazhit të Institutit të Kërkimit të Fesë Publike.

Kjo mbetet e pandryshuar nga sondazhet në mars, megjithëse të dy raportuan lëvizje dyshifrore drejt vaksinimit. 24% e protestantëve ungjillorë të bardhë thonë se nuk do të vaksinohen kurrë, përqindja më e lartë në mesin e grupeve fetare të anketuara.

Por, siç dëshmon një grup tjetër, këta numra nuk janë vendosur në gur: në mars, vetëm 56% e katolikëve hispanikë kishin ose planifikuan të merrnin një dozë vaksine, por deri në qershor – që ishte edhe para se Papa të nxiste të gjithë të vaksinoheshin dhe FDA miratoi plotësisht goditjen e Pfizer – ai numër ishte 80%, i cili midis grupeve fetare është i dyti vetëm pas hebrenjve (85%).

Mijëra mblidhen për tubimin vjetor të motorëve Sturgis në mes të Pandemisë COVID-19.

33%
Banorët e Dokotas Veriore thonë se nuk do të vaksinohen

Sipas sondazhit nga Morning Consult, Dakota e Jugut ka pjesën më të madhe të banorëve që thonë se nuk janë të gatshëm të marrin vaksinën – Rastet e Covid janë rritur atje gati 700% që nga tubimi i motorëve Sturgis në gusht.

Dakota e Jugut ndiqet nga Idaho (32%), Alaska (29%) dhe Oklahoma (29%). Megjithë shpërthimet masive të Covid-19, normat e refuzimit në shtetet më rezistente ndaj vaksinave kanë mbetur kryesisht të pandryshuara midis qershorit dhe gushtit.

Misisipi dhe Luiziana janë dallues të dukshëm, me proporcionin që nuk dëshiron të marrë një vaksinë që bie nga 31% në 26% dhe 28% në 22% respektivisht.

37%
E punëtorëve bujqësor nuk do të vaksinohen

Sipas sondazhit nga Morning Consult, ky grup i punëtorëve ka gjithashtu përqindjen më të lartë të njerëzve që thonë se nuk do të vaksinohen, e ndjekur nga ndërtimi (27%) dhe ushqimi dhe pija (24%).

Punëtorët në sektorin e teknologjisë raportuan nivelet më të ulëta të refuzimit të vaksinave – 12% – dhe 71% e punonjësve të shërbimeve financiare raportuan se ishin të vaksinuar, më e larta në mesin e sektorëve të anketuar.

Punëtorët e kujdesit shëndetësor erdhën në mes të paketës, me 17% që nuk donin të vaksinoheshin dhe 68% raportuan se kishin marrë të paktën një vaksinë.

20%
E shikuesve të “FOX NEWS CHANNEL” nuk kanë dëshirë të vaksinohen

Shikuesit që përshtaten me Fox News Channel të paktën një herë në muaj raportojnë normat më të larta të refuzimit të vaksinës dhe nivelin më të ulët të marrjes së vaksinës (59%) të të gjitha mediave të anketuara nga Morning Consult, përfshirë CNN, CBS dhe The New York Times.

22%

E personave me më pak se një diplomë nuk do të vaksinohen

Gatishmëria për t’u vaksinuar bie ndjeshëm përgjatë vijave arsimore, sipas sondazhit nga Morning Consult.

10% e të diplomuarve në kolegj dhe vetëm 7% e të diplomuarve thanë se nuk do ta merrnin kurrë vaksinën, ndërsa 78% dhe 83% raportojnë se janë vaksinuar, respektivisht.

Pse njerëzit refuzojnë vaksinat
Pse njerëzit nuk vaksinohen? Këto grupe të ndryshme njerëzish që refuzojnë vaksinën kanë një sërë arsyesh, por këtu janë disa të përbashkëta mes tyre.

75%
E të rriturve që refuzojnë vaksinimin janë skeptik për efektin e vaksinave

Shumica dërrmuese-90%-e këtij grupi thonë se nuk janë të shqetësuar për t’u sëmurë nga Covid-19 dhe janë më pak të bindur se vaksinat funksionojnë, sipas sondazhit të Kaiser.

Ata që nuk kanë në plan të vaksinohen gjithashtu shprehën mosbesim në kompanitë që bëjnë vaksina (17%) dhe kundër vaksinave në përgjithësi (12%).

36%
Të rriturit në mbrojtjen e vaksinës janë më së shumti të shqetësuar për efektet anësore

Shqetësimet për efektet anësore ishin vazhdimisht shqetësimi kryesor për grupe të ndryshme të hapura për të marrë vaksinën, sipas sondazhit nga Morning Consult.

Frika se vaksinat kaluan nëpër provat klinike shumë shpejt ishte një shqetësim tjetër kryesor, i raportuar nga 31% i anketuar.

22%
E të rriturve të pavaksinuar thonë “Mos mendoni se vaksinat parandalojnë vdekjen nga Covid-19

14% e njerëzve të pavaksinuar besojnë se goditjet janë minimalisht efektive në parandalimin e vdekjes nga Covid-19 dhe 19% thonë se nuk bëjnë asgjë për të parandaluar sëmundje serioze, shtrimin në spital ose infektimin nëse ekspozohen, sipas sondazhit nga Kaiser. Vetëm 2% e të rriturve të vaksinuar kanë mendime të ngjashme.

Sipas një studimi të fundit në Mbretërinë e Bashkuar, vaksinat ulin në mënyrë drastike shanset për sëmundje të rënda, shtrimin në spital dhe vdekjen në mesin e pak njerëzve të vaksinuar të infektuar me Covid-19. / arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara