Google ADS

Humb jetën në moshën 95 vjeçare, aktivisti i njohur amerikan për të drejtat civile

11:47 | 11 Qershor 2024
E.K

Aktivisti amerikan për të drejtat civile James Lawson ka vdekur në moshën 95-vjeçare, lajmin e ka bërë të ditur familja e tij. Lawson vdiq nga arresti kardiak rrugës për në një spital në Los Anxhelos.

Avokimi i tij i protestave paqësore ndikoi në Martin Luther King dhe formësoi lëvizjen civile në SHBA në vitet 1960, raporton Washington Post.

Lawson u përshkrua dikur nga King si “teoricieni dhe strategu kryesor në botë i jodhunës”.

Në vitin 1952, ai udhëtoi për në Indi, ku u ndikua nga puna e Mahatma Gandhit, i cili mbrojti rezistencën paqësore kundër sundimit britanik.

Pas kthimit të tij në SHBA, Lawson u bë një avokat kryesor i protestës jo të dhunshme për lëvizjen për të drejtat civile.

Ai mori pjesë dhe drejtoi protesta të shumta që në fund të vitit 1964 çuan në futjen e ligjit të famshëm për të drejtat civile, i cili ndalonte diskriminimin në bazë të racës, ngjyrës së lëkurës, fesë, gjinisë ose origjinës kombëtare./euronews.al

Shpërndaje në rrjete sociale