COVID-19 dhe e ardhmja e qyteteve në SHBA

22:55 | 9 Maj 2021

Frika se qytetet amerikane do të zbrazen nga pandemia e koronavirusit po i lëshon vendin shenjave të mundshme të ringjalljes, sipas një serie analizash që sugjerojnë se çdo zhvendosje nga viti i kaluar do të jetë i përkohshëm.

Disa të dhëna sugjerojnë se një kthim është tashmë në proces. Firma për ndjekjen e telefonave celularë Unacast më herët kishte vërejtur se përdoruesit e telefonit po zhvendosnin vendet e tyre brenda natës jashtë Nju Jorkut, ndërsa tani kanë filluar që të kthehen, transmeton portal arbresh.info

“Nju Jorku ka filluar të ringjallet”, uke shtuar një neto 1,900 njerëz në dy muajt e parë të 2021 kundrejt një humbje prej 7,100 në të njëjtin dy muaj të vitit 2019 dhe 110,000 të vlerësuara nga kompania që kanë lënë qytetin gjatë gjithë vitit 2020.

Kthesa mund të ketë filluar vjeshtën e kaluar, kur kërcimi i zakonshëm sezonal i popullsisë përqendruar rreth mbërritjes së studentëve të kolegjit përputhej afërsisht me atë të vitit 2019, më pak njerëz u larguan nga qyteti se një vit më pare.

Manhattan dhe Bronx “demonstrojnë një qëndrueshmëri të veçantë”, duke fituar 21,000 banorë gjatë dy muajve të parë të 2021.

Në mënyrë të ngjashme, ekonomistët e Bankës së Amerikës shkruan javën e kaluar se ata “nuk kanë prova të një eksodi të gjërë urban”.

Përkundër pandemisë, shumica e amerikanë nuk kanë lëvizur shumë larg nga vendi. Dhe me shitjet e shtëpive dhe çmimet e qirasë që kanë rënë në ato vende, numri i madh i të rinjve që qëndruan me prindërit gjatë pandemisë tani mund të jenë gati të marrin vendet e tyre.

Këto dhe analiza të tjera që minimizojnë çdo ndryshim të madh në modelet e migracionit për shkak të pandemisë janë vetëm një tregues se pasojat ekonomike afatgjata të vitit të kaluar nuk mund të jenë aq të thella sa frikësoheshin.

Ka rreth 4 milion më pak njerëz ose që punojnë ose kërkojnë punë sesa para pandemisë, për shembull, me shumë prej tyre të mënjanuar ose nga shqetësimet shëndetësore, shkollat ​​e mbyllura, mungesa e kujdesit të fëmijëve në dispozicion, ose ndërprerje të tjera të vazhdueshme të jetës së përditshme. Mbetet e paqartë se sa shpejt do të lehtësohen ato probleme dhe sa shpejt ata njerëz do të kthehen në punë ose në gjueti për punë, transmeton portal arbresh.info

Por një analizë e fundit e Rezervës Federale, për shembull, zbuloi se shkalla e dështimit të bizneseve ka qenë shumë më pak sesa parashikohej. Nivelet e hipotekave dhe mospagimeve të huasë nuk janë rritur shpejt siç u frikësua, dhe llogaritë bankare të familjes në tërësi kanë mbetur të shëndetshme.

Vaksinimet e vazhdueshme COVID-19 kanë rritur shpresat për një kthim më të gjerë në normalitet, madje edhe në vende më të dendura urbane./arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara