BE-ja mund të mos e vazhdojë kontratën me AstraZeneca

14:32 | 19 Prill 2021

Thierry Breton, komisioneri evropian përgjegjës për furnizimin e vaksinave të bllokut, ka thënë se BE nuk mund të rinovojë kontratën e saj me AstraZeneca për shkak të mungesave të vazhdueshme në dërgesat e ndërmarrjes anglo-suedeze,

“Ne jemi pragmatikë”, tha Breton për stacionin televiziv francez BFM-TV.

“Prioriteti im, si personi i ngarkuar me dorëzimin e vaksinave, është që ata me të cilët kemi kontrata të dorëzojnë sasitë e përcaktuara në kohën e caktuar”.

Breton tha se AstraZeneca ishte zotuar të furnizonte 120 milionë doza në BE në tremujorin e parë të 2021 por kishte dorëzuar vetëm 30 milionë, ndërsa kompania tashmë kishte ulur angazhimin e saj të dozës 180 milionë në tremujorin e dytë në 70 milionë. Kontrata e saj me bllokun skadon në fund të qershorit.

“Asgjë nuk është përfundimtare dhe ne do të vazhdojmë të negociojmë”, tha Breton, duke shtuar se çdo vendim përfundimtar nuk do të “lidhej me një arsye epidemiologjike ose mjekësore – të dhënat tregojnë se përfitimet e vaksinës AstraZeneca janë të mëdha krahasuar me sëmundjen”.

Presidentja e komisionit, Ursula von der Leyen, njoftoi javën e kaluar se blloku do të merrte 50 milion doza shtesë të vaksinës Pfizer / BioNTech në tremujorin e dytë, pjesërisht duke përbërë mungesën e AstraZeneca dhe konfirmoi se komisioni ishte në bisedime për një kontratë të re për 1.8 miliardë doza në 2022 dhe 2023.

“Ne duhet të përqendrohemi në teknologjitë që kanë provuar vlerën e tyre”, tha von der Leyen, duke shtuar se Pfizer / BioNTech “ka provuar të jetë një partner i besueshëm. Ajo i ka përmbushur zotimet e saj dhe u përgjigjet nevojave tona”./lajmi.net/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara