Armët dhe programet më të shtrenjta ushtarake të ShBA

09:23 | 1 Shkurt 2021

Vit pas viti, Sh.B.A shpenzon dukshëm më shumë nga buxheti i saj për operacione ushtarake se çdo vend tjetër. Në vitin 2019, Sh.B.A-të shpenzuan pothuajse tre herë më shumë se Kina, vendi që shpenzon pjesën e dytë të buxhetit të saj për ushtrinë e saj dhe pas Kinës, 10 herë më shumë se çdo vend tjetër, shkruan Stacker.

Qindra miliona dollarë shkojnë në helikopterë, raketa, madje dhe siguri dixhitale. Vazhdoni të lexoni për të parë se në cilat sisteme të mbrojtjes raketore, programe hapësinore, nëndetëse dhe armë të tjera ushtria amerikane planifikon të investojë vitin e ardhshëm, transmeton arbresh.info.

VH-92 Helikopterë Presidencialë
– Investimi i buxhetit të Departamentit të Mbrojtjes 2021: 739 milion dollarë
– Shuma e investuar në: 5
– Lloji i armës ose programit: avion

Flota e helikopterëve VH-92 fluturon presidentin dhe personelin tjetër të nivelit të lartë të Shtëpisë së Bardhë nëpër botë. Korpuset Marine të SHBA-ve merren me transportin ajror të presidentit.

Përmirësimi i segmentit të raketave të aftësive të përparuara Patriot
– Investimi i buxhetit të Departamentit të Mbrojtjes 2021: 780 milion dollarë
– Shuma e investuar në: të dhënat nuk janë në dispozicion
– Lloji i armës ose programit: mbrojtja e raketave

Kjo raketë e fuqishme e mbrojtjes ajrore mund të vendoset për të mbrojtur forcat tokësore nga avionët, raketat e lundrimit dhe raketat e tjera taktike balistike. Qeveria amerikane pret të shpenzojë 780 milion dollarë për raketat PAC-3 në 2021.

Re
– Investimi i buxhetit të Departamentit të Mbrojtjes 2021: 789 milion dollarë
– Shuma e investuar në: të dhënat nuk janë në dispozicion
– Lloji i armës ose programit: hapësira kibernetike

Kërcënimet nuk vijnë më vetëm në formë fizike; sfera dixhitale është po aq e rrezikshme. Në një dokument të paklasifikuar të Departamentit të Mbrojtjes nga 2018, DOD pranoi “mungesën e aftësisë së re” dhe përshkroi një strategji më përfundimtare të reve.

Raketa standarde-6
– Investimi i buxhetit të Departamentit të Mbrojtjes 2021: 816 milion dollarë
– Shuma e investuar në: 125
– Lloji i armës ose programit: municione

Tri raketa në një, Standard Missile-6 është unike në atë që mund të kryejë misione anti-sipërfaqe, luftë anti-ajrore dhe mbrojtje raketore balistike. Sistemi është veçanërisht i dobishëm për marinën amerikane sepse në hapësirën e kufizuar të anijeve, ai ofron fleksibilitet.

Inteligjence artificiale
– Investimi i buxhetit të Departamentit të Mbrojtjes 2021: 841 milion dollarë
– Shuma e investuar në: të dhënat nuk janë në dispozicion
– Lloji i armës ose programit: hapësira kibernetike

Qendra e Përbashkët e Inteligjencës Artificiale (JAIC) udhëheq strategjitë dhe zhvillimin e AI të Departamentit të Mbrojtjes. Ndërsa Kina dhe Rusia janë të njohur për avancimet e tyre me AI si një armë ushtarake, shpesh lindin çështje të etikës dhe sigurisë. Shtetet e Bashkuara kanë premtuar teknologjinë e tyre të AI dhe do të jenë të sigurta dhe etike dhe citojnë krijimin e programeve si Project Salus, i cili ndihmoi në menaxhimin e zinxhirit të furnizimit gjatë COVID-19.

THAAD Mbrojtja Raketë Balistike
– Investimi i buxhetit të Departamentit të Mbrojtjes 2021: 916 milion dollarë
– Shuma e investuar në: të dhënat nuk janë në dispozicion
– Lloji i armës ose programit: mbrojtja e raketave

Sistemi i Mbrojtjes së Zonës së Lartësisë së Lartë (THAAD) ofron aftësinë për të kapur dhe shkatërruar raketa balistike gjatë fazës së tyre të fundit të fluturimit. Megjithëse arma është e bazuar në tokë, ajo mund të rrëzojë raketa brenda dhe jashtë atmosferës.

Fregata (FFG (X))
– Investimi i buxhetit të Departamentit të Mbrojtjes 2021: 1.1 miliard dollarë
– Shuma e investuar në: 1
– Lloji i armës ose programit: detare

Programi FFG (X) është vendosur të ndërtojë një klasë me 20 fregata me raketa të drejtuara dhe bie nën Marinën e Shteteve të Bashkuara. Ndërtimi është vendosur të fillojë deri në Prill 2022. Përfundimi i anijes së parë duhet të ndodhë deri në vitin 2026 dhe duhet të jetë operacional deri në vitin 2030.

Sistemi i Mbrojtjes nga Raketat Balistike AEGIS
– Investimi i buxhetit të Departamentit të Mbrojtjes 2021: 1.1 miliard dollarë
– Shuma e investuar në: të dhënat nuk janë në dispozicion
– Lloji i armës ose programit: mbrojtja e raketave

Komponenti detar i sistemit të mbrojtjes raketore, AEGIS Ballistic Missile Defense mund të mposhtë raketa me rreze të shkurtër me ndërmjetme. Është një pjesë thelbësore e mbrojtjes së kombit.

Sistemi i raketave të lëshimit të shumëfishtë të udhëhequr (GMLRS)
– Investimi i buxhetit të Departamentit të Mbrojtjes 2021: 1.2 miliardë dollarë
– Shuma e investuar në: 7,360
– Lloji i armës ose programit: municione

Ky sistem raketash ka si një lëshues të riparuar të gjurmuar ashtu edhe një lëshues me rrota me lëvizshmëri të lartë, duke e lejuar atë të kryejë goditje precize dhe shkatërruese në një larmi synimesh. Municionet e shkrepura nga GMLRS janë më të sakta se raketat balistike.

Platforma e Landing Dock Ship (LPD)
– Investimi i buxhetit të Departamentit të Mbrojtjes 2021: 1.2 miliardë dollarë
– Shuma e investuar në: 1
– Lloji i armës ose programit: detare

E njohur gjithashtu si një stacion transporti amfib, Anija e Portit të Platformës së Uljes (LPD) është një anije detare e gjithanshme që ndihmon në luftën ekspedicionale. Mund të mbajë qindra trupa, si dhe pajisje dhe automjete, duke e bërë atë një armë të vlefshme të kohës së luftës.

Helikopterë sulmues AH-64E
– Investimi i buxhetit të Departamentit të Mbrojtjes 2021: 1.2 miliardë dollarë
– Shuma e investuar në: 52
– Lloji i armës ose programit: avion

Këto helikopterë luftarakë me shumë qëllime përdoren nga ushtria amerikane dhe ushtritë ndërkombëtare në të gjithë botën. Flota e Ushtrisë Amerikane Apache ka fluturuar më shumë se 4.2 milion orë fluturimi që kur ata filluan blerjen e tyre në 1984.

Automjete taktike të lehta të përbashkëta
– Investimi i buxhetit të Departamentit të Mbrojtjes 2021: 1.4 miliardë dollarë
– Shuma e investuar në: 4,247
– Lloji i armës ose programit: toka

Automjeti Taktike të Lehta të Përbashkëta (ose JLTV) është më i fortë, më i shpejtë dhe më i lehtë se Humvee. Akoma, këta kamionë të blinduar peshojnë rreth 14,000 paund secili.

Modifikimet / Përmirësimet e Tankit M-1 Abrams
– Investimi i buxhetit të Departamentit të Mbrojtjes 2021: 1.5 miliard dollarë
– Shuma e investuar në: 89
– Lloji i armës ose programit: toka

Përmirësimet në tanket Abrams të Ushtrisë Amerikane vijnë pas një rishikimi dy-vjeçar të sistemeve të mbrojtjes për këto automjete. Përmirësimet janë krijuar për të mbrojtur më mirë tanket kundër raketave..

CH-53K King Stallion
– Investimi i buxhetit të Departamentit të Mbrojtjes 2021: 1.5 miliard dollarë
– Shuma e investuar në: 7
– Lloji i armës ose programit: avion

Ky helikopter është projektuar për përdorim nga Trupat Detare të Sh.B.A dhe shërben si një lidhës i rëndësishëm logjistik. Mund të ngrejë ngarkesa jashtëzakonisht të rënda, duke lejuar ushtrinë të heqë armë, pajisje dhe ngarkesa të tjera nga anija në breg ose në terren të vështirë.

Frenues strategjik i bazuar në tokë (GBSD)
– Investimi i buxhetit të Departamentit të Mbrojtjes 2021: 1.5 miliard dollarë
– Shuma e investuar në: të dhënat nuk janë në dispozicion
– Lloji i armës ose programit: modernizimi bërthamor

Ky sistem armësh do të zëvendësojë sistemin e raketave balistike ndërkontinentale LGM-30 Minuteman III (ICBM). Kontrata për GBSD iu dha Northrop Grumman në Shtator 2020.

F-15EX
– Investimi i buxhetit të Departamentit të Mbrojtjes 2021: 1.6 miliardë dollarë
– Shuma e investuar në: 12
– Lloji i armës ose programit: avion

Ky avion luftarak i Forcave Ajrore Amerikane është versioni më i fundit dhe më i miri i luftëtarit të superioritetit ajror F-15 Eagle, i cili u prezantua në vitet 1970. Ky avion me dy ulëse do të trefishojë aftësinë e raketave ajër-ajër, nga 8 në 22, duke përdorur raftet e reja të raketave AMBER.

Hapësira Hapësinore e Sigurisë Kombëtare (aka EELV)
– Investimi i buxhetit të Departamentit të Mbrojtjes 2021: 1.6 miliardë dollarë
– Shuma e investuar në: 3
– Lloji i armës ose programit: hapësira

Misioni kryesor i Automjet i Lëshuar i Shpenzuar i Evoluar (EELV) është që t’i bëjë lëshimet hapësinore më të përballueshme dhe të besueshme. Ushtria po zëvendëson ngadalë sistemet aktuale të nisjes me EELV për të përmirësuar programin hapësinor në përgjithësi.

Sistemi Global i Pozicionimit III dhe Projektet
– Investimi i buxhetit të Departamentit të Mbrojtjes 2021: 1.8 miliardë dollarë
– Shuma e investuar në: 2
– Lloji i armës ose programit: hapësira

Ky koleksion i satelitëve orbitë ofron të dhëna thelbësore të lundrimit për ushtrinë dhe civilët në të gjithë botën. Satelitët GPS orbitojnë tokën çdo 12 orë, duke transmetuar të dhëna në sistemet kompjuterike në tokë që lejojnë llogaritjen e kohës, distancës dhe shpejtësisë me një saktësi të pabesueshme.

F / A-18 E / F Super Hornets
– Investimi i buxhetit të Departamentit të Mbrojtjes 2021: 2.1 miliardë dollarë
– Shuma e investuar në: 24
– Lloji i armës ose programit: avion

Këto avionë në të gjitha motet përdoren si avionë luftarakë ashtu edhe avionë sulmues. Luftëtari i parë goditës i kombit, F / A-18 me një vend të vetëm ka rritur gjasat që forcat ushtarake të mbijetojnë misionet e tyre.

Sisteme infra të kuqe të qëndrueshme të sipërme të bazuara në hapësirë
– Investimi i buxhetit të Departamentit të Mbrojtjes 2021: 2.5 miliardë dollarë
– Shuma e investuar në: 1
– Lloji i armës ose programit: hapësira

Konsideruar si një nga programet hapësinore me përparësi kryesore, Mbikëqyrja Infrared e Bazuar në Hapësirë (SBIRS) siguron një sistem paralajmërimi të hershëm të raketave. Sistemi përfshin satelitë dhe ngarkesa të pritura, si dhe pajisje dhe softuer tokësor.

Bomber bombardues me rreze të gjatë B-21
– Investimi i buxhetit të Departamentit të Mbrojtjes 2021: 2.8 miliardë dollarë
– Shuma e investuar në: të dhënat nuk janë në dispozicion
– Lloji i armës ose programit: modernizimi bërthamor

I quajtur B-21 Raider për nder të Doolittle Raiders të Luftës së Dytë Botërore, Bomberi i Forcave Ajrore Long Range Strike është aktualisht në zhvillim. Ky bombardues i gjeneratës së ardhshme do të ishte në gjendje të mbante ngarkesa të mëdha si armë bërthamore. B-21 përfundimisht do të zëvendësonte bombarduesit e vjetër B-1 dhe B-52.

Transportues aeroplanësh CVN-78 FORD Class
– Investimi i buxhetit të Departamentit të Mbrojtjes 2021: 3.0 miliardë dollarë
– Shuma e investuar në: të dhënat nuk janë në dispozicion
– Lloji i armës ose programit: detare

Këto transportues avionësh janë pjesë e klasës së marinës Gerald R. Ford të anijeve me energji bërthamore. Dizajni CVN-78 ka më shumë energji elektrike dhe mund të drejtohet nga disa qindra marinarë më pak se paraardhësit e tij.

Zëvendësimet e cisternave KC-46
– Investimi i buxhetit të Departamentit të Mbrojtjes 2021: 3.0 miliardë dollarë
– Shuma e investuar në: 15
– Lloji i armës ose programit: avion

Përpjekja për të zëvendësuar avionët e vjetër cisternë KC-135 me KC-46 nuk ka qenë efikase: Programi ka pasur pjesën e tij të duhur të problemeve teknike, duke çuar në vonesa të gjata. Sekretari i mëparshëm i Mbrojtjes Jim Mattis vuri në dukje se nuk ishte i kënaqur, duke thënë se ai nuk ishte “i gatshëm” të pranonte ndonjë avion me të meta.

Shkatërruesit DDG-51 Arleigh Burke
– Investimi i buxhetit të Departamentit të Mbrojtjes 2021: 3.5 miliardë dollarë
– Shuma e investuar në: 2
– Lloji i armës ose programit: detare

“Zagarët e detit” janë anije luftarake që kanë aftësi sulmuese dhe mbrojtëse në një larmi misionesh dhe veprojnë si në grupe transportuese ashtu edhe në mënyrë të pavarur. Shkatërruesit DDG-51 Arleigh Burke janë të aftë të kryejnë luftë kundër avionëve, nëndetëseve dhe kërcënimeve të nivelit sipërfaqësor.

Hapësira kibernetike – Operacionet
– Investimi i buxhetit të Departamentit të Mbrojtjes 2021: 3.8 miliardë dollarë
– Shuma e investuar në: të dhënat nuk janë në dispozicion
– Lloji i armës ose programit: hapësira kibernetike

Operacionet e hapësirës kibernetike ndahen në tre kategori: Operacionet DODIN, Operacionet Mbrojtëse të Hapësirës Kibernetike dhe Operacionet Hapësinore Sulmuese. Shtetet e Bashkuara kanë një komandë ushtarake të quajtur Cyber Command dhe të drejtuar nga Sekretari i Mbrojtjes, që u formua në 2009, i cili luan një rol kryesor në operacionet e hapësirës kibernetike të kombit.

Nëndetësja e raketave balistike të klasës COLUMBIA
– Investimi i buxhetit të Departamentit të Mbrojtjes 2021: 4.4 miliardë dollarë
– Shuma e investuar në: 1
– Lloji i armës ose programit: modernizimi bërthamor, detar

Marina po dizajnon dhe ndërton nëndetëse të reja të klasës Columbia për të zëvendësuar nëndetëset e vjetra të klasës Ohio. Ajo shpreson të prezantojë nën-klasën e parë të Kolumbisë në vitin fiskal 2021.

Nëndetëse e Klasës Virxhinia
– Investimi i buxhetit të Departamentit të Mbrojtjes 2021: 4.7 miliardë dollarë
– Shuma e investuar në: 1
– Lloji i armës ose programit: detare

Një nga tre llojet e nëndetëseve të Marinës që aktualisht janë në shërbim, anijet e klasës Virginia janë më të fundit nëndetëse sulmuese. Risitë si një sistem kontrolli anijesh fluturim nga tela, një dhomë silikoni e rikonfigurueshme dhe një dhomë e madhe mbylljeje / mbylljeje për zhytësit e bëjnë atë një nëndetëse superiore.

Siguria kibernetike
– Investimi i buxhetit të Departamentit të Mbrojtjes 2021: 5.4 miliardë dollarë
– Shuma e investuar në: të dhënat nuk janë në dispozicion
– Lloji i armës ose programit: hapësira kibernetike

Siguria kibernetike është një nga fushat më vitale të mbrojtjes kombëtare, dhe sulmet kibernetike nga kombet e tjera mbeten një kërcënim i vazhdueshëm për Shtetet e Bashkuara. Në korrik të vitit 2020, u vodhën të dhëna të vlefshme në lidhje me kërkimin mbi vaksinën COVID-19. Departamenti i Sigurisë Kombëtare dhe Departamenti i Mbrojtjes mbrojnë vendin dhe interesat kombëtare kundër sulmeve të rëndësishme kibernetike.

Komanda Bërthamore, Kontrolli dhe Komunikimet
– Investimi i buxhetit të Departamentit të Mbrojtjes 2021: 7 miliardë dollarë
– Shuma e investuar në: të dhënat nuk janë në dispozicion
– Lloji i armës ose programit: modernizimi bërthamor

I njohur si NC3, ky sistem është një monitor tokësor dhe hapësinor për kërcënimet bërthamore kundër Shteteve të Bashkuara. Ajo kryen disa funksione të domosdoshme, duke përfshirë zbulimin, paralajmërimin dhe karakterizimin e sulmit; marrja e urdhrave të Presidentit; planifikimi bërthamor; dhe menaxhimin dhe drejtimin e forcave.

F-35 Joint Strike Fighters
– Investimi i buxhetit të Departamentit të Mbrojtjes 2021: 11.4 miliardë dollarë
– Shuma e investuar në: 79
– Lloji i armës ose programit: avion

I njohur gjithashtu si Programi F-35 Rrufeja II, Programi i Përbashkët Strike Fighter është vendosur të marrë një nga investimet kryesore në vitin fiskal 2021. Korniza e përparuar e ajrit, sistemet e shtytjes dhe tiparet vjedhurazi të F-35 e bëjnë atë më të përballueshëm dhe më vdekjeprurës se avionët e tjerë./arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara