Kërkesat dhe mesazhet e Sekretarit Gjeneral të OKB-së për qeverinë dhe opozitën kosovare

12:03 | 13 Prill 2021

Sekretari Gjeneral i Organizatës së Kombeve të Bashkuara, Antonio Guterres, i bënë thirrje qeverisë së Kosovës dhe opozitës që të punojnë në mënyrë konstruktive për të adresuar ndikimin e pandemisë në popullsinë dhe ekonominë e Kosovës.

“Të vazhdojnë përpjekjet për të konsoliduar sundimin e ligjit, për të luftuar korrupsionin, për të mbështetur kornizat dhe parimet e të drejtave të njeriut, dhe për t’u angazhuar plotësisht në procese të rëndësishme të nivelit të lartë politik siç është dialogu i lehtësuar nga Bashkimi Evropian”, thuhet në raportin e Sekretarit Gjeneral, shkruan arbresh.info.

Raporti  në tërësi do të diskutohet sonte në Këshillin e Sigurimit të OKB-së.

Kërkohet angazhim i vërtetë për vazhdimin e dialogut Kosovë-Serbi

Paqja, qëndrueshmëria dhe zhvillimi socio-ekonomik i qëndrueshëm në Kosovë dhe rajon sipas Guterres varen nga progresi i qëndrueshëm në dialogun që synon normalizimin e marrëdhënieve me Beogradin.

“Ndërsa mirëpres deklaratat e qarta të lëshuara nga të dy palët në lidhje me rëndësinë e avancimit të dialogut, unë nënvizoj rëndësinë e angazhimit të vërtetë për të vazhduar bisedime të nivelit të lartë brenda kornizës së dialogut Beograd-Prishtinë të lehtësuar nga Bashkimi Evropian, në një të ardhme shumë të afërt . Siç konfirmohet nga Bashkimi Evropian, përparimi në dialog mbetet gjithashtu thelbësor në aspiratat përkatëse të palëve për Bashkimin Evropian”, thuhet më tej në raport, shkruan arbresh.info.

Vaksinimi nga Serbia i qytetarëve të Kosovës

Periudha e raportimit u karakterizua gjithashtu nga fërkime që rezultuan nga aktivitetet e institucioneve të shëndetit publik të mbështetur nga Qeveria e Serbisë në zonat me shumicë serbe të Kosovës.

Më 26 dhjetor, fillimi i vaksinimeve në veri të Kosovës me vaksinat e siguruara nga Qeveria e Serbisë provokoi një reagim të fortë nga aktorët politikë në Prishtinë.

Qeveria e Kosovës nisi një hetim mbi shpërndarjen e vaksinave në veri të Kosovës dhe pajtueshmërinë e asaj dërgese me protokollet e shëndetit publik të Kosovës.

“Në protestë, punëtorët e kujdesit shëndetësor nga sistemi i mbështetur nga Beogradi zhvilluan një tubim në Mitrovicën e Veriut në 25 Janar. Institucionet e mbështetura nga Beogradi, ndërkohë, ndërprenë vaksinimet në veri të Kosovës, duke u ofruar banorëve të Kosovës vaksinime në vende në Serbi”, thuhet në raport.

Vizita e Osmanit e Kurtit në veri

Zgjedhjet komunale dhe ato të përgjithshme u zhvilluan pa incidente të mëdha të sigurisë. Pavarësisht, politikanët shqiptarë dhe serbë të Kosovës që garojnë kundër Listës Serbe vazhdojnë të përjetojnë sfida në fushatat e lira në veri.

“Më 30 janar, përpara fillimit zyrtar të fushatës për zgjedhjet e 14 shkurtit, një vizitë nga Znj. Osmani dhe Z. Kurti në lagjen e përzier etnike të Kodrës së Minatorëve / Mikronaselje në Mitrovicën e Veriut, u ndërpre nga një grup i Kosovës Banorët serbë që brohorisin ‘kjo është Serbia’. Vizita, në veçanti nga znj. Osmani, u kritikua nga disa parti shqiptare të Kosovës si synim i fushatës zgjedhore, si dhe nga politikanë serbë të Kosovës, me udhëheqësin e Listës Serbe, Goran Rakić, duke e përshkruar atë si një provokim. Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, denoncoi vizitën dhe nënvizoi nevojën për ‘ruajtjen e paqes’.”

Derisa flet për rastin e “veteranëve”, drejtësinë e quan të “politizuar” me dënime të buta

Njëkohësisht, disa të pandehur të profilit të lartë u liruan nga akuzat në lidhje me abuzimin e pozitës zyrtare ose autorizimit, të tilla si 12 të pandehur në të ashtuquajturën “çështja e veteranëve”, përfshirë ish-Kryeministrin, Agim Çeku, ish-Ministri i Mbrojtjes, Rrustem Berisha dhe një anëtar i Asamblesë, Shkumbin Demaliaj.

“Organizatat lokale të shoqërisë civile vazhduan të shprehin shqetësimin për “drejtësinë e politizuar” dhe dënimet e buta të vendosura nga gjykatat në çështje të profilit të lartë. Në dy raporte të ndara, Instituti i Kosovës për Drejtësi vuri në dukje sfidat në ndjekjen penale të korrupsionit të nivelit të lartë, numrin e vogël të aktakuzave të ngritura nga prokuroria dhe numrin e lartë të çështjeve të pazgjidhura”, thuhet në raport.

Specialja mbajti 18 seanca dëgjimore dhë lëshoi më shumë se 120 vendime

Dhomat e Specializuara dhe Zyra e Prokurorit të Specializuar Gjatë periudhës raportuese, aktiviteti gjyqësor publik u rrit ndjeshëm me arrestimin dhe transferimin në Dhomat e Specializuara të paraburgimit të shtatë të akuzuarve në shtator dhe nëntor 2020.

Pavarësisht nga pandemia e sëmundjes koronavirus (COVID-19), Dhomat e Specializuara mbajtën 18 seanca dëgjimore gjatë periudhës raportuese, në të cilat morën pjesë palët, si personalisht ashtu edhe përmes videokonferencës.

Procedurat gjyqësore publike, duke përfshirë tre çështje në fazën paraprake, panë angazhimin e gjyqtarit të procedurës paraprake, i cili lëshoi ​​më shumë se 120 vendime dhe urdhra gjatë periudhës raportuese, si dhe një panel i Gjykatës së Apelit.

Një panel i Dhomës së Specializuar të Gjykatës Kushtetuese ishte gjithashtu i angazhuar gjatë periudhës së raportimit.

Raporti i Sekretarit Gjeneral përfshinë periudhën shtator 2020-mars 2021./arbresh.info/

 

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara