Vaji i peshkut, dobitë shëndetësore nga përdorimi i tij

08:42 | 21 Janar 2021

Vaji i peshkut është i njohur si zvogëlues stresi, ndihmues në kthimin e vigjilencës tek të moshuarit dhe përmirësimin e mirëqenies në përgjithësi.

Vaji i peshkut (Omega 3) është i shëndetshëm për njeriun në shumë mënyra si për shëndetin mendor edhe at trupor. Për shembull, acidet yndyrore të Omega 3 janë vërtetuar për parandalimin e sëmundjes së zemrës si dhe sëmundjeve mendore. Përveç tjerash mund të zvogëloj edhe diabetin, kancerin, çmendurin dhe dhimbjet në përgjithësi.

Përmirësues i shëndetit mental

Acidet e Omega 3 janë përmirësues te fuqisë se trurit per shkake se përmbajnë DHA (Acid Decosahexaenoic) dhe EPA (Acid eicosapentaenoic) qe te dyja janë vitale per funksionimin e mire te trurit. Dhe si rezultat fuqia mendore rritet qe shpien ne koncentrim me te mire, rritje kreativitetit dhe memorie te përmirësuar. Personi behet me i ditur.

I mirë për lëkurë të re dhe shkëlqyese

Vaji i Peshkut rigjallëron lekuren e plakur duke shtuar prodhimin e kolagjeni dhe elastineve qe dhurojne freski (rini). Eicosanoids anti-inflamator janë përgjegjës për zvogëlimin e irritimin (ndezjen) e lekurës dhe kështu zvogëlon rrudhat te cilat gjithashtu prodhohen në sasi te mëdha.

Zvogëlon zhvillimin e sëmundjeve mentale

Mosbalancimi kimik i nxitur nga çrregullimet mentale rezulton kur truri ka nivel te ulet te EPA dhe DHAs. Çrregullimet mentale sikur sëmundja Alzheimer-it, Parkinson-it, çmenduria, skizofrenia dhe sëmundjet tjera ne pacient me sklerozë të shumëfishtë, mund te zhvillohen nëse truri nuk mund te rregulloj luhatjet e gjendjes mentale sikur emocionet ekstreme dhe depresioni.

Zvogëlon rrezikun nga kanceri i gjirit

Acidet yndyror nga vaji i peshkut ndalojnë mutacionin e qelizave te shëndosha ne qeliza kancerogjene, pengojnë zhvillimin e padëshirueshëm te qelizave dhe vrasin qelizat kancerogjene egzistuese. Si rezultat formimi i tre llojeve te kancereve të zakonshëm – kanceri gjirit, kanceri zorrës se trashë dhe kanceri prostatës – parandalohet.

Përmirëson nivelet e kolesterolit dhe parandalon sulmin në zemër

Acidet yndyrore që gjenden në vajin e peshkut sikur DHA, EPA dhe DPA ndihmojnë ne zvogëlimin e kolesterolit te keq, LDLs, trigleceridet dhe presionit te gjakut. Ato parandalojnë sulmin ne zemër duke u kujdesur për zemrën, venat dhe arteriet tua. Sipas një hulumtimi, acidet yndyrore te vajit të peshkut rrisin kolesterolin e mirë, HDL dhe parandalojnë formimin e mpiksjes së gjakut para se ato të shkaktojnë dem në trupe.

Suplement për nënat shtatzëne

Sipas një studimi nënat që marrin suplement të vajit të peshkut kanë rrezik më të vogël të lindjes së hershme. Ato ndihmojnë zhvillim të mirë të fetusit (embrionit) dhe parandalojnë problemet e zhvillimit, çrregullimet e sjelljeve dhe ndihmojnë zhvillimin e trurit tek embrioni. Fetusi zhvillohet në një foshnje të shëndetshme dhe te mençur.

Zvogëlon zhvillimin e sëmundjeve mentale tek fëmijët

Edhe një shembull tjetër i të mirave shëndetësore të acideve Omega 3 është aftësia e tij në shërimin e ADD (Attention Deficit Disorder apo çrregullim të aftësisë koncentruese), ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder apo çrregullim që karakterizohet me një lloj të përsëritshëm të mosvemendjes apo hiperaktivitetit), dyspraxia (dëmtim i aftësisë se ekzekutimit te lëvizjeve vullnetare) dhe Dyslexia (paaftësi qe karakterizohet me probleme ne lexim, shqiptim, shkrim ne te folur dhe ne te dëgjuar).

Përmirëson sistemin imunologjik

Shtimi apo përmirësimi i sistemit imunitar është për shkake se vaji i peshkut nxit prodhimi e serotonin-it, hormon ky qe i bene njerëzit te lumtur, shkruan femina.al. Lumturia me efektivitet i zgjedh problemet emocionale dhe kështu rritet mirëqenia e përgjithshme.

Shton qetësin dhe lirimin nga stresi

Sipas një hulumtimi acidet yndyror te Omega 3 zvogëlojnë stresin dhe hormonin qe rezulton ne stres të lartë dhe që mund të shkaktojë dëme ne trup.

Zvogëlim të dhimbjeve nga pezmatimi

Dhimbjet nga ndezjet (inflamacioni) i artriti, cystitis dhe gastriti, sa për t’i përmendur disa, zvogëlohet me marrjen e suplementeve nga vaji i peshkut apo edhe si ushqim.

Lajmet më të lexuara