Google ADS

Shkencëtarët janë një hap më afër vonimit të plakjes

15:08 | 22 Korrik 2020
Arbresh.info

Plakja është e paevitueshme, por shkencëtarët në Universitetin e Kalifornisë San Diego (UCSD), mund të jenë një hap më afër për të arritur ngadalësimin e procesit.

Një ekip shkencëtarësh studiuan plakjen në maja – të zgjedhura sepse qelizat e saj manipulohen lehtësisht – për të provuar të kuptojnë nëse qelizat e ndryshme plakin në të njëjtën shkallë, dhe për të njëjtën arsye, transmeton portali arbresh.info.

Ajo që ata gjetën ishte intriguese. Edhe qelizat e bëra nga të njëjtat materiale gjenetike dhe brenda të njëjtit mjedis të moshuar në “mënyra mahnitëse të dallueshme”, sipas shkencëtarëve, të cilët publikuan gjetjet e tyre në revistën Science.

Shkencëtarët mësuan rreth gjysmën e qelizave të majave të plakura për shkak të një rënie graduale të bërthamës, një trup të rrumbullakët të vendosur në bërthamën e një qelize, duke përdorur teknika, duke përfshirë mikrofluidikën dhe modelimin e kompjuterit.

Sidoqoftë, gjysma tjetër e moshës për shkak të një mosfunksionimi të mitokondrive, të cilat prodhojnë energji të një qelize.

Shkencëtarët thanë që qelizat zbresin njërën nga dy shtigjet – bërthamore ose mitokondriale – në fillim të jetës, dhe ato vazhdojnë me rrugën e plakjes derisa ato përfundimisht të bien dhe të vdesin.

Studiuesit kryen teste të mëtejshme për të kuptuar se si silleshin qelizat.

Pas modelimit të “peizazhit të plakjes”, ekipi i studiuesve zbuloi se ata mund të manipulojnë – dhe optimizojnë – procesin e plakjes, duke përdorur simulime kompjuterike për të riprogramuar qarkun master dhe modifikuar ADN-në e tij.

Atëherë ata ishin në gjendje të krijonin një “rrugë të vjetër për plakjen”, me një jetëgjatësi të zgjatur në mënyrë dramatike. Kjo, besojnë studiuesit, në fund të fundit mund të çojë në mundësinë e vonimit të plakjes njerëzore.

“Kjo është një rrugë e plakjes që nuk ka ekzistuar kurrë, por sepse ne e kuptojmë se si rregullohet, në thelb mund të hartojmë ose rregullojmë një rrugë të re plakjeje”, tha Hao për CNN.

“Studimi ynë ngre mundësinë e dizajnimit racional të gjenit ose terapive me bazë kimike për të riprogramuar mënyrën e plakjes së qelizave njerëzore, me qëllim që të vonojë në mënyrë efektive plakjen e njeriut dhe të zgjasë shëndetin e njeriut”, tha Hao në një deklaratë.

Shkencëtarët thanë që ata planifikojnë të provojnë modelin e tyre në qelizat komplekse, organizmat dhe përfundimisht, njerëzit, si dhe të testojnë sesi kombinimet e terapive dhe ilaçeve mund të çojnë në jetëgjatësi të mëtejshme.

“Plakja është një pyetje themelore biologjike. Ne dimë shumë pak rreth procesit të plakjes,” i tha Hao CNN. Kur bëhet fjalë për rëndësinë mjekësore, ai tha, “plakja është e lidhur me shumë sëmundje, kështu që nëse mund të ndihmojmë në ngadalësimin e plakjes ose të promovojmë jetëgjatësinë, do të jetë e dobishme për shoqërinë”./arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale