Pagjumësia shkakton probleme kardiovaskulare

21:32 | 19 Gusht 2019

Njerëzit që luftojnë me gjumin mund të jenë më të rrezikuar nga zhvillimi i problemeve kardiovaskulare, thonë studimet e fundit.

Shkencëtarët kanë zbuluar që njerëzit që janë të predispozuar gjenetikisht ndaj pagjumësisë kanë një rrezik më të madh të dështimit të zemrës, goditjes dhe sëmundjes së arterieve koronare, shkruan “Guardian”, transmeton portali arbresh.info

Studiuesit thonë se studimi mbështet punën e mëparshme që ka gjetur lidhje midis gjumit të dobët dhe problemeve kardiovaskulare, me studimin e fundit që mbështet idenë se pagjumësia mund të luante një rol në shkaktimin e kushteve të tilla.

“Studimet mund të ndikojnë te njerëzit, në mënyrë që të zvogëlojnë shqetësimët e gjumit”, tha Prof Hugh Markus, bashkëautor i studimit nga Universiteti i Kembrixhit.

Studimi i ri mbështetet në gjetjet e mëparshme se ekzistojnë rreth 250 variante gjenetike, secila prej të cilave rrit paksa rrezikun e dikujt që ka pagjumësi.

Pika thelbësore është mënyra e trashëgimit të varianteve gjenetike. Nëse një individ i bart ato është i rastësishëm: prania e tyre nuk varet nga përbërja gjenetike e këtij personi ose faktorët e mjedisit, siç është vendi ku jeton, pasuria e tyre ose sa ushtron.

Kjo do të thotë se është teorikisht e mundur të shikohet nëse një rrezik i rritur nga pagjumësia mund të luajë një rol në shkaktimin e goditjes në tru, dështimin e zemrës dhe sëmundjen e arterieve koronare.

Duke shkruar në revistën Circulation, studiuesit nga Britania e Madhe dhe Suedia raportojnë se si e shfrytëzuan këtë qasje duke u bazuar në informacionin shëndetësor dhe gjenetik brenda një game të dhënash të mëdha.

Për secilën gjendje kardiovaskulare, u ekzaminuan të dhënat nga qindra mijëra individë – për hetime mbi dështimin e zemrës, ekipi përdori të dhëna nga pothuajse 400,000 pjesëmarrës në studimin e Biobank vetëm në Britani të Madhe.

Michael Holmes, nga Universiteti i Oksfordit, i cili është një ekspert në përdorimin e gjenetikës për të hequr rrezikun nga sëmundja, tha se ende nuk është tërësisht e qartë nëse pagjumësia shkakton sëmundjet e lartëpërmendura.

“Ky studim nuk na lejon të konkludojmë se pagjumësia shkakton sëmundje kardiovaskulare. Përkundrazi, gjithçka që mund të themi është se individët që mbajnë variante gjenetike të lidhura me një rrezik më të lartë të pagjumësisë gjithashtu kanë një rrezik më të lartë të sëmundjeve kardiovaskulare”, tha ai.

Në anën tjetër, Prof Jeremy Pearson, drejtor i asociuar mjekësor në Fondacionin Britanik për sëmundjet e zemrës, tha se “njerëzit që vuajnë nga pagjumësia ose gjumi i parehatshëm, janë më të rrezikuar nga sëmundjet kardiovaskulare. Por është e vështirë të dihet nëse ka një lidhje të drejtpërdrejtë ose nëse kjo varet nga sjelljet e tjera që janë të zakonshme në mesin e njerëzve që luftojnë për të fjetur, të tilla si një dietë e dobët ose të jetuarit me presion të lartë të gjakut.”/arbresh.info/

Lajmet më të lexuara