Dieta vegane ndihmon në humbjen e peshës te obezët dhe diabetikët, thotë një studim i ri

10:04 | 12 Maj 2022

Të përqendrohesh në dietën vegane ofron përfitime të rëndësishme shëndetësore si për njerëzit obezë dhe për diabetikët.

Një studim i kryer nga Qendra e Diabetit Steno në Kopenhagë zbuloi se pjesëmarrësit që u shtynë rreth dietës vegane humbën sasi ‘domethënëse’ të peshës dhe panë uljen e sheqerit në gjak, transmeton portal arbresh.info

Pjesëmarrësit në studim ndoqën një dietë vegane dhe u ndanë në dy grupe, pasive dhe aktive.

Këtij të fundit iu dha një plan diete specifike për të ndjekur, duke përfshirë edhe numërimin e kalorive. Të dhënat treguan se grupi vegan demonstroi dukshëm më shumë humbje peshe, me çdo anëtar që humbi mesatarisht 16 kilogramë. Të gjithë anëtarët e grupit vegan panë gjithashtu rënie të sheqerit në gjak.

“Ky vlerësim rigoroz i provave më të mira të disponueshme deri më sot tregon me siguri të arsyeshme se respektimi i një diete vegane për të paktën 12 javë mund të rezultojë në humbje peshe klinikisht domethënëse dhe në përmirësimin e niveleve të sheqerit në gjak”, tha Anne-Ditte Termannsen, autorja kryesore e studimit.

“Dietat vegane ka të ngjarë të çojnë në humbje peshe, sepse ato shoqërohen me një konsum të reduktuar të kalorive për shkak të një përmbajtje më të ulët të yndyrës dhe përmbajtjes më të lartë të fibrave dietike. Megjithatë, nevojiten më shumë prova në lidhje me rezultatet e tjera kardiometabolike”, shtoi ajo.

Studimi nuk specifikoi ushqime të veçanta vegane që duheshin ngrënë, vetëm se të gjitha vaktet ishin pa mish.

Diabeti dhe obeziteti nuk janë kushtet e vetme që mendohet se përmirësohen nga dieta vegane.

Vitin e kaluar u raportua se një studim vërtetoi se dieta mesdhetare ishte më pak efektive në gjenerimin e humbjes së peshës dhe kontrollit të kolesterolit sesa një dietë vegane.

Diabeti dhe obeziteti janë të lidhura ngushtë mes vete dhe një studim tjetër i botuar vitin e kaluar në American Journal of Lifestyle Medicine gjeti se të moshuarit që ndiqnin një dietë vegane, merrnin 58% më pak medikamente sesa ata që nuk e bënin.

Dieta vegane luan rol të rëndësishëm edhe në presionin e ulët të gjakut./arbresh.info/