Veprimet e shpejta për të mbajtur nën kontroll ankthin

23:02 | 10 Dhjetor 2020

Episodet e ankthit dhe çrregullimet që lidhen me të nuk duhen nënvlerësuar, veçanërisht nëse zgjasin në kohë dhe kushtëzojnë mirëqenien dhe shprehjen e plotë të potencialit të dikujt.

Sidoqoftë, gjetja e trajtimit të duhur për vetën mund të kërkojë kohë dhe praktikë, ndërsa në ato momente ju duhet një zgjidhje e shpejtë. Për fat të mirë, ekzistojnë strategji të mbështetura nga ekspertë të cilat mund të shërbejnë për të ruajtur qetësinë kur emocionet marrin të përpjetën. Ja 5 prej tyre…

Provo teknikën e frymëmarrjes

Gjëja e parë që ndodh tek një person që përfshihet nga ankthi, ndodh një rritje e aktivitetit të amigdalës që luan një rol kyç në përpunimin e emocioneve tona dhe ndodhet në sistemin limbik të trurit. Frymëmarrja është më sipërfaqësore dhe më e thjeshtë, zemra rreh më shpejt dhe kjo gjë ndikon edhe tek mendimet mendimet, duke i bërë më stresuese e shqetësuese. Mënyra më e mirë për të ndërprerë këtë cikël është të ndryshosh atë që trupit po i ndodh fizikisht. Filloni nga frymëmarrja.

Ndaloni dhe merrni frymë katër herë, bëni një pushim dhe nxirrni frymën për katër herë. Gjatë kohës që e bëni përsërisni një shprehje si për shembull ‘qetësohu’. Është gjëja më e thjeshtë që mund të bësh nëse ndihesh vërtet në ankth.

Sfido mendimin tënd

Është e dobishme të krijosh ritualin e të ‘sfiduarit të vetes’, sidomos nëse keni tendencën të mendoni për më të keqen. Për të ndaluar atë që po ndodh, sfidoni mendimin tuaj. Pyesni veten: “Sa reale është kjo? Mendoni se çfarë do t’i thoshit një miku në të njëjtën situatë”.

Shkruaje

Nëse të ndodh të biesh në një spirale mendimesh ankthi, ndalo dhe shkruaj gjithçka për të cilën po shqetësohesh dhe pastaj merr në konsideratë atë që ke shkruar: është realiste apo e ekzagjeruar?

Shkëpute veten

Merr dikë në telefon ose bëj një aktivitet që kërkon përqendrim, si një puzzle Sudoku, për të larguar mendjen nga mendimet e pakëndshme që po ju shqetësojnë.

Provo meditimin e vetëdijshëm

Ekzistojnë aplikacione të ndryshme për meditimin, të dobishme për të gjetur qetësinë gjatë ditës sepse këto aplikacione ju ndihmojnë të përqendroheni në momentin e tanishëm. Në vend që të mendoni për të gjithë gjërat e tjera, jepini pushim trurit tuaj. “Duke mbyllur” bisedën në kokën tuaj do të jetë më e lehtë të jetoni momentin në harmoni dhe më shumë siguri./eo/

 

Shpërndaje në rrjete sociale