Sa kohë i duhet trupit tuaj për të eliminuar gurin në veshka

18:02 | 18 Shkurt 2019

Kalimi i një guri në veshka mund të jetë jashtëzakonisht i dhimbshëm dhe, në disa raste, i pamundur pa trajtim mjekësor si kirurgjia. Nëse jeni duke kaluar një moment të tillë, do të ishte mirë të dinit se sa kohë duhet të duroni dhimbjen para se të mbarojë. Kjo gjë varet nga disa faktorë të veçantë.

Mesatarisht, shumica e njerëzve që kalojnë një gur veshkash e bëjnë këtë në një ose tre javë. Në maksimum, katër deri në gjashtë javë për të kaluar gurin është e sigurt për sa kohë që dhimbja është e durueshme.
“Termi” guri në veshka “është një pseudonim i përdorur gjerësisht për të përshkruar klaciumet që përbëhen nga mineralet e tepërta të trupit dhe kripërat që mund të krijohen brenda veshkës”, thotë S. Adam Ramin, MD, urolog dhe drejtor mjekësor i specialistëve të kancerit të urologjisë në Los Anxhelos.

“Ndërsa këto substanca grumbullohen në veshka dhe fillojnë të ngurtësohen, ata fillojnë të formojnë një kristal.” Ka edhe disa lloje të ndryshme të gurëve të veshkave. Shumica janë gurë kalciumi të cilat janë për shkak të një sasie të tepërt të oksalatit të kalciumit, thotë Dr Ramin. Ky kompleks gjendet në disa ushqime dhe është një produkt i mbeturinave që bën trupi juaj. Sasi të larta të natriumit, vitaminës D dhe dehidrimit janë gjithashtu kontribuues të rëndësishëm në këto lloje të gurëve të veshkave, sipas Dr Ramin.

Kalimi i një guri në veshka është i panevojshëm për njerëzit e tjerë – dhe disa madje as nuk e dinë se kanë një. “Gurët e vegjël në veshka mund të kuptohet vetëm nëse nuk shkaktojnë dhimbje apo infeksion”, thotë Dr. Linehan. Disa njerëz zgjedhin që këto gurë të vegjël të hiqen pasi kanë frikë nga ndonjë dhimbje e mundshme nga kalimi i tyre në të ardhmen. Kirurgjia është e nevojshme nëse gurët shkaktojnë infeksione të përsëritura në urinë ose bllokojnë plotësisht rrjedhën e urinës nga veshka. Përndryshe, niveli juaj i dhimbjes përcakton nëse kirurgjia ose metoda të tjera si terapi janë të nevojshme.

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara