Një studim i ri tregon se si shpërqendrimi mund të ndryshojë kujtesën tuaj

22:55 | 20 Prill 2020

Bota jonë është plot shpërqendrime. Ne përpiqemi të zotërojmë shumë gjëra njëkohësisht. Ne përdorim programe të menaxhimit të projektit për të ndihmuar në trajtimin e listave tona të detyrave (në punë dhe madje edhe në shtëpi).

Njoftime të shtypura, të krijuara fillimisht për të kursyer kohë duke “shtyrë” informacione të rëndësishme në ekran pa pasur nevojë të zhbllokoni telefonin tuaj, tani (me ironi) të shërbejë për qëllimin e kundërt, duke ju tërhequr në aplikacione që nuk keni planifikuar kurrë të hapni.

Kruarja për të parë një alarm, e lëre më ta hapë atë, bëhet gati e pashmangshme. Ndërsa shumë shpërqendrime duket se janë momentale, hulumtimet e reja sugjerojnë që pasojat e tyre mund të jenë monumentale. Ata madje mund të ndryshojnë perceptimin tuaj dhe kujtimet e realitetit.

Rreziku i shpërqendrimeve

Truri ynë përpunon miliona informata çdo sekondë, duke vlerësuar atë që është e dobishme dhe duke filtruar ato që nuk janë. Edhe ndërsa jeni duke i lexuar këto fjalë, truri juaj është i vështirë në punë duke bllokuar gabime të parëndësishme – shënimin e orës në mur ose bisedën në anën tjetër të dhomës, ndoshta – kështu që ju të mund të përqendroheni në detyrën në fjalë.

Ndonjëherë ju duhet të ndani vëmendjen tuaj midis disa pikave të ndryshme. Kur vozitni, sytë tuaj janë vazhdimisht në kthyes, duke parë rrugën përpara, duke lexuar sinjalizimin, duke monitoruar shpejtësinë dhe duke kontrolluar pasqyrat për të kuptuar se ku jeni në lidhje me të tjerët. Vëmendja juaj tatohet më tej kur keni një fëmijë duke qarë në pjesën e prapme të prapambetjes ose ju jeni duke monitoruar në mënyrë të paqartë njoftimet e smartphone tuaj.

Por në fund të fundit, trurin tonë nuk janë tela për multitasking. Edhe nëse ju duhen vetëm 10 minuta për t’iu përgjigjur emailit të shefit tuaj ndërsa jeni duke punuar në një raport të madh, gabimi i përqendrimit mund t’ju kthejë deri në 25 minuta.

Përveçse dëmtojnë performancën tuaj dhe ju ngadalësojnë, shkencëtarët në Universitetin Shtetëror të Ohio tani thonë se shpërqendrimet mund të ndikojnë në kujtesën tuaj në mënyra që as nuk i realizoni.

Për një studim të botuar në Gazetën e Psikologjisë Eksperimentale: Perceptimi Njerëzor dhe Performanca, ekipi prezantoi 26 pjesëmarrës me një ekran kompjuterik që përshkruante katër sheshe bosh. Papritur, të katër katrorët u ngjyrosën – por vetëm njëra kishte një skicë të bardhë. Pjesëmarrësit kishin më pak sesa rrahja e syrit për të parë në sheshet me ngjyra përpara se ekrani të shkonte bosh – atëherë ata duhej të identifikonin ngjyrën e sheshit të përshkruar në të bardhë. Ata do ta bënin këtë duke zgjedhur ngjyrën në një rrotë me ngjyra dhe duke vlerësuar besimin e tyre në përgjigjen e tyre. (Nëse ata thjesht nuk mund të kujtoheshin, ata mund ta pranonin këtë gjithashtu.)

Shumë nga pjesëmarrësit ishin çuditërisht të suksesshëm, megjithë shpejtësinë. “Nëse unë do t’ju tregoja një video, me shpejtësi, do të ishit si, ‘Si e bëjnë njerëzit këtë?’ Por njerëzit merren mjaft mirë me këtë, “tha Julie Golomb, një autore e vjetër në letër, për Fast Company.

Një qasje sfiduese

Por kjo nuk ishte sfida e vetme. Për t’i bërë gjërat më të vështira, Golomb u përpoq të shpërqendronte pjesëmarrësit duke rrethuar një prej shesheve të pa përshkruara me katër pika të bardha.

Shumica e kohës, pjesëmarrësit ishin në gjendje të injoronin në mënyrë efektive pikat shpërqendruese. Por 20 deri në 30 përqind të kohës, ata do të raportonin ngjyrën e sheshit të shpërqendruesve në vend të sheshit të synuar “të saktë”, një gabim që studiuesit e quajti një “gabim ndërrimi”. Shtë interesante, pjesëmarrësit që bënë gabime në këmbim raportuan ngjyrën e pasaktë “me po aq besim sa ngjyra e saktë”, tha Golomb.

Akoma më i çuditshëm ishte lloji i dytë më i zakonshëm i gabimit, të cilin studiuesit e quajtën “gabime të zmbrapsjes”. Në këto gabime, pjesëmarrësit pothuajse do të merrnin ngjyrën e duhur, por do ta largonin atë nga ngjyra që i shpërqendroi. Për shembull, nëse ngjyra “e saktë” do të ishte e gjelbër dhe ngjyra shpërqendrimi portokalli, pjesëmarrësit do të klikonin në zonën blu-jeshile të rrotës – afër ngjyrës origjinale, por më larg nga ngjyra e shpërqendrimit. Ishte sikur ata ishin të pavetëdijshëm duke e tejkaluar kompensimin për shpërqendrimin.

“Nuk ishte një strategji e vetëdijshme, por prapë ndryshoi ato që raportuan,” tha ajo. “Ende sugjeron, edhe nëse nuk po bëni gabime të mëdha, akoma mund të ketë efekte delikate, të thella [nga një shpërqendrues”.

Jiageng Chen, autori kryesor i studimit, tha se rezultatet shtrojnë pyetje në lidhje me kujtesën.

“A mund të jetë që, nëse shpërqendrimi ndodh me kohën e duhur, ju mund të përvetësoni elemente nga shpërqendrimi në atë gjë që mendoni se e mbani mend?” tha ai në një deklaratë për shtyp.

Ky fenomen mund të ndihmojë për të shpjeguar të gjitha llojet e kujtesës, nga çështjet e përditshme (“mbaja mend të mbyllja derën?”) Deri te shqetësimet më kritike si dëshmia e dëshmitarit okular.

“Në botën e vërtetë, ju nuk keni vetëm sheshe me ngjyra, ju keni të gjitha llojet e objekteve, dimensionet, madhësitë … aksionet shkojnë deri”, tha Golomb. “Por nëse jemi të prirur t’i bëjmë këto gabime, nëse mund të përzihemi diçka kaq të thjeshtë sa dy sheshe me ngjyra të ngurta, çfarë do të thotë kur kemi një informacion të tërë shumë të rrëmbyeshëm?”

Kështu që ngadalësoni dhe qëndroni të përqendruar në një detyrë në një kohë. Edhe më e rëndësishme, kujtojuni vetes që kujtesa juaj nuk është e përsosur. Ju mund të mendoni se mbani mend gjithçka të qartë si ditë, por është një ide e mirë të kontrolloni dyfish vetëm në rast./gazetatelegrafi/

 

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara