Këto pyetje duhet t’ia bëni edukatores që të kuptoni se si është fëmija juaj

21:50 | 24 Qershor 2022

Bashkëpunimi mes prindërve dhe fëmijëve është i një rëndësie vendimtare për zhvillimin funksional të fëmijës.

Vetëm në këtë mënyrë ai do të jetë në gjendje të arrijë potencialin e tij të plotë, prandaj është shumë e rëndësishme të monitorohet se si sillet në kopshtin e fëmijëve. Gjëja më e rëndësishme është t’i bëni pyetjet e duhura edukatores dhe të përfshiheni aktivisht në jetën e fëmijës, transmeton portal arbresh.info

Çfarë aktivitetesh bëni me fëmijët?

Si ishte dita në kopësht sot? Kjo është pyetja më e shpeshtë që prindërit i bëjnë fëmijës kur janë duke u kthyer nga kopshti. Një fëmijë, nëse i bëhen pyetje të hapura, do të jetë i lumtur t’i përgjigjet asaj dhe do të ndajë detajet e ditës së tij me ju, por për të pasur një pamje më të gjerë të asaj që po mësojnë aktualisht dhe si po i kalojnë ditët, pyesni edukatore se çfarë po bëjnë aktualisht.

Një fëmijë i asaj moshe flet vetëm për atë që sheh para tij. Ai nuk mund të mendojë në mënyrë abstrakte ose të kuptojë se cili është qëllimi i një ushtrimi ose loje të caktuar. Pra, pyesni edukatorin nëse dëshironi të dini se çfarë po bën fëmija juaj.

Si shkon fëmija im me fëmijët e tjerë?

Një fëmijë në kopësht bie në kontakt me një numër të madh fëmijësh dhe kjo është mënyra më e mirë për të zhvilluar aftësitë e tij sociale, të cilat do të jenë vendimtare për përballimin në shkollë. Me kalimin e kohës, këto ndërveprime bëhen më të pasura, më të larmishme dhe më komplekse dhe hapësira sociale e fëmijës zgjerohet gjithnjë e më shumë.

Fëmija bëhet i aftë të durojë ndarjen afatshkurtër nga prindërit dhe të krijojë marrëdhënie shoqërore me të tjerët, përfshirë fëmijët në kopsht.

Në fillim, shumica e tyre thjesht do të shikojnë fëmijët e tjerë dhe më pas do të luajnë ndërveprimet e para. Ata do të mësojnë për bashkëpunimin e ndërsjellë, ndarjen e lodrave, rregullat dhe të ngjashme. Miqësitë e para do të fillojnë të shfaqen.

Por nëse kjo nuk ndodh dhe fëmija është vazhdimisht afër qoshes ose është agresiv ndaj të tjerëve, kjo është një shenjë se duhet të kërkoni ndihmën e ekspertëve. Prandaj duhet të flisni për këtë me edukatoren dhe veçanërisht ta ndiqni atë pjesë pak pasi të regjistroheni në kopsht.

A ka fëmija probleme me gjumin?

Pushimi i ditës ose i pasdites në kopsht nuk do të thotë domosdoshmërisht gjumë, por do të thotë pushim nga një mëngjes aktiv. Ndërsa për më të vegjlit nga viti i parë deri në të tretën e jetës rekomandohet një pushim ditor në formën e gjumit, tek fëmijët më të mëdhenj duhet dëgjuar dëshirat dhe ritmi i tyre, ndaj një pushim ditor nuk do të thotë domosdoshmërisht gjumë. Një prind duhet të dijë se në çfarë faze është fëmija i tij./arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale