Paralajmërimi i shkencëtarëve: Toka po thahet, bota në rrezik

16:52 | 27 Maj 2021

Shkencëtarët kryesorë në botë që po monitorojnë efektet e ndryshme të klimës kanë një paralajmërim të ri për të gjithë botën.

Sipas studimeve të tyre, po bëhet shumë e mundshme që bota të arrijë kufirin e sipërm të temperaturës në pesë vitet e ardhshme. Gjegjësisht, sipas një hulumtimi të gjerë, që nga viti 2025, ka një mundësi prej 40 përqind që viti të jetë 1.5 gradë Celsius më i ngrohtë se epoka para-industriale, transmeton portal arbresh.info

Megjithëse të dhënat aktuale mbi temperaturat janë nën kufirin e vendosur nga Marrëveshja e Klimës në Paris, një studim i kryer nga Organizata Botërore Meteorologjike tregon se ky vlerësim për dekadën e fundit ishte 20 për qind i mundshëm.

Një parashikim i ri vë botën në rrezik me 40 përqind nëse temperaturat do të vazhdojnë të rriten.

Sipas BBC, rezultatet e hulumtimit u bazuan në të dhëna dhe analiza nga shërbimi kryesor meteorologjik i Mbretërisë së Bashkuar, si dhe të dhëna nga 10 vende të tjera, përfshirë Shtetet e Bashkuara dhe Kina.

Shkencëtarët besojnë se është e mundur që një “vit i nxehtë” i tillë të shfaqet shumë shpejt, por që tani për tani mbetet një përjashtim.

“Ndryshimi natyror do të thotë që vitet e ardhshme të jenë më pak të ftohta dhe mund të jetë një dekadë ose dy ose më shumë para se kufiri 1.5 C të kalojë përgjithmonë. Marrëveshja e Klimës në Paris vendos një qëllim për të mbajtur temperaturat mesatare globale në rritje në maksimum 2 gradë dhe të mos përpiqesh të kalosh 1.5 C dhe kjo do të thotë për një periudhë më të gjatë, jo për një vit “, shpjegon Dr. Joeri Rogelj, drejtor i kërkimit në Institutin Grantham, Imperial College London.

Qëllimet e Parisit, sipas BBC, i referohen ngrohjes globale – domethënë rritjes së temperaturës së planetit tonë kur barazojmë ndryshimet nga viti në vit.

Në këtë pikë, parashikimet sugjerojnë që edhe me premtimet e fundit për të zvogëluar emetimet e gazeve serë, bota është në rrugën e duhur për t’u ngrohur deri në 3C.

Shkencëtarët shpjegojnë se ndërsa klima bëhet më e ngrohtë, së pari do të ketë gjithnjë e më shumë muaj që kalojnë kufirin për të qenë 1.5 gradë më të ngrohtë./arbresh.info/

Lajmet më të lexuara