Ndryshimi i klimës mund të shpejtojë qarkullimin e oqeaneve

21:47 | 10 Shkurt 2020

Erërat po zënë vend në të gjithë botën, dhe kjo po bën që ujërat sipërfaqësore të oqeaneve të tunden pak më shpejt, raportojnë studiuesit. Një analizë e re e energjisë kinetike të oqeanit, e matur me mijëra nota nëpër botë, sugjeron që qarkullimi sipërfaqësor i oqeanit ka qenë duke u përshpejtuar që nga fillimi i viteve 1990.

Përshpejtimi është më i madh se sa mund t’i atribuohet vetëm ndryshueshmërisë natyrore – duke sugjeruar që ngrohja globale gjithashtu mund të luajë një rol, thotë një ekip i udhëhequr nga oqeanografi Shijian Hu i Akademisë së Shkencave Kineze në Qingdao, transmeton portal arbresh.info

Sistemi i lidhur i rrymave masive që rrotullohen midis oqeaneve të botës, nganjëherë të quajtur Rrip transportieri i Oqeanit të Madh, rishpërndan nxehtësinë dhe lëndët ushqyese në të gjithë globin dhe ka një efekt të fuqishëm në klimë.

Erërat mbizotërojnë në përzierjen në oqeanin sipërfaqësor: Erërat mbizotëruese në tropikët, për shembull, mund të shtyjnë masat e ujit mënjanë, duke lejuar ujërat më të thella, të pasura me lëndë ushqyese, të rriten lart.

Në Oqeanin Atlantik Veri, rrymat sipërfaqësore mbajnë nxehtësinë në veri nga tropikët, duke ndihmuar për të mbajtur Europën veriperëndimore të ngrohtë.

Studimi i ri sugjeron që erërat në të vërtetë po kapin mbi oqeanet për disa dekada, duke çuar në ujërat sipërfaqësorë më të shpejtë, veçanërisht në tropikët. Studimi përdori të dhëna të mbledhura nga mbi 3000 Argo nota, të cilat matin temperaturën, kripën dhe shpejtësinë e rrymave deri në rreth 2.000 metra, në oqeanet në të gjithë botën.

Skuadrat e simulimeve të rritjes së emetimeve të gazrave serë gjatë dy dekadave të fundit, thuhet në studim, prodhojnë një ngërç të ngjashëm me erërat, duke sugjeruar që ndryshimi i klimës mund të shpejtojë edhe erërat./arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale