Ndryshimi i klimës po dëmton shumë zona të Trashëgimisë Botërore

15:04 | 2 Dhjetor 2020

Ndryshimi i klimës po dëmton gjithnjë e më shumë vendet e trashëgimisë botërore, ku OKB paralajmëroi të mërkurën një agjenci udhëheqëse e ruajtjes, duke raportuar se Reefi i Madh Pengesë i Australisë dhe dhjetra mrekulli të tjera natyrore po përballen me kërcënime të forta.

Ndryshimi i klimës që ka çuar në tkurrjen e akullnajave, rritjen e zjarreve, përmbytjeve dhe thatësirave dhe zbardhjen e shkëmbinjve nënujorë koralesh janë ndër problemet me të cilat përballen 83 nga 252 Vende të Trashëgimisë Botërore të listuara nga UNESCO, thuhet në raportin e agjencisë  kulturore të OKB-së, transmeton portal arbresh.info

“Sitet e Trashëgimisë Botërore Natyrore janë ndër vendet më të çmuara të botës dhe ne u detyrohemi brezave të ardhshëm t’i mbrojmë ato,” tha Drejtori i Përgjithshëm i IUCN Bruno Oberle.

“Ndryshimi i klimës po shkatërron Trashëgiminë Botërore natyrore, nga akullnajat në tkurrje te zbardhja e koraleve deri te zjarret gjithnjë e më të shpeshta dhe të ashpra dhe thatësira”, shtoi ai.

UNESCO thirrje SHBA-së dhe Iranit: Të ruhet trashëgimia kulturore

Ishujt e zonave të mbrojtura në Gjirin e Kalifornisë në Meksikë gjithashtu kanë hyrë në kategorinë “kritike” në renditje. Parku Kombëtar Garajonay i Spanjës, Parku Kombëtar Olimpik në Shtetet e Bashkuara dhe Rezerva Biosfera e Monarkut Butterfly e Meksikës janë midis atyre që janë nën kërcënim “shumë të lartë”,, thuhet gjithashtu në raport.

63% e vendeve të trashëgimisë klasifikohen si “të mira” ose “të mira me disa shqetësime”, 30% janë të “shqetësimeve të konsiderueshme” dhe 7% janë në formë “kritike”.

Ndryshimi i klimës është duke kërcënuar edhe peshqit, brejtësit dhe bimët, të cilat po kërcënohen për shkak të ndryshimeve të mëdha.

Aktivitetet njerëzore si turizmi, gjuetia dhe peshkimi dhe kullotja e bagëtive gjithashtu kanë pasur një ndikim në këto ndryshime./AP/arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara