Google ADS

Personat me këtë lloj alergjie kanë 50 për qind më pak rrezik për t’u prekur nga Covid

20:38 | 2 Shtator 2022
Trina Galanxhi

Njerëzit me alergji ushqimore kanë gjasa më të vogla për t’u prekur nga koronavirusi, ka zbuluar një studim i fundit nga Instituti Kombëtar i Shëndetit në SHBA.

Studimi “Epidemiologjia njerëzore dhe reagimi ndaj SARS-CoV-2” (HEROS) ndoqi shëndetin e 4000 njerëzve në 1400 familje nga maji 2020 deri në shkurt 2021. Ishte një kohë kur vaksinat kundër Covid nuk ishin të disponueshme për publikun ose gjerësisht të disponueshme, transmeton portal arbresh.info

Gjatë anketës, çdo familje kishte të paktën një person të moshës 21 vjeç e lart. Dikush në çdo familje merrte një tampon hundësh çdo dy javë për të testuar për Covid.

Studiuesit nuk ishin të sigurtë  pse njerëzit me alergji ushqimore kishin një rrezik më të ulët për t’u prekur nga Covid. Është e mundur që inflamacioni i tipit 2, i cili shpesh shkaktohet nga një reaksion alergjik, zvogëlon nivelin e receptorëve ACE2 në sipërfaqen e qelizave të rrugëve të frymëmarrjes, thotë studimi. Receptorët ACE2 janë pika hyrëse për Covid-in, më pak receptorë do të thotë më pak mundësi që Covid të hyjë në trup.

Një tjetër mundësi e konsideruar ishte se njerëzit me alergji ushqimore hanin më rrallë dhe kishin më pak gjasa të prekeshin nga Covid, tha studimi.

Por studiuesit zbuluan se njerëzit me alergji ushqimore kishin vetëm nivele pak më të ulëta të ekspozimit të komunitetit sesa familjet e tjera.

Studimi HEROS zbuloi se njerëzit me astmë dhe kushte të tjera alergjike, duke përfshirë ekzemën dhe rinitin alergjik, nuk kishin një rrezik më të ulët ose më të lartë për t’u prekur nga Covid. Megjithatë, studimi duket se konfirmon kërkimet e mëparshme që tregojnë një lidhje midis obezitetit dhe rrezikut të Covid./arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale