Pacientët me diabet mund të kenë deri në 4 herë më shumë gjasa për të përjetuar simptoma të gjata të Covid

19:28 | 6 Qershor 2022

Diabeti rrit gjasat që një infeksion Covid-19 të jetë i rëndë dhe njerëzit me diabet mund të kenë deri në katër herë më shumë gjasa për të zhvilluar simptoma afatgjata, sugjeron një studim i ri.

“Megjithëse nevojiten më shumë të dhëna, disa studime të hershme sugjerojnë se diabeti mund të jetë një faktor rreziku për një kohë të gjatë të infeksionit me koronavirus dhe kështu mund të këshillohet monitorimi i kujdesshëm i njerëzve me diabet për zhvillimin e koronavirusit të gjatë”, tha autorja e studimit Jessica Harding, një asistent profesor i epidemiologjisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Emory në Atlanta, transmeton portal arbresh.info

Simptomat e gjata të koronavirusit përfshijnë lodhje, gulçimi dhe kolla deri te mjegulla e trurit, marramendja dhe ndryshimet në shije ose erë.

Këto simptoma mund të vijnë dhe të shkojnë ose të vazhdojnë dhe mund të zgjasin me muaj pas infeksionit fillestar me koronavirus, sipas Qendrave të SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Saktësisht se si diabeti mund të shtojë rrezikun për një kohë të gjatë të infeksionit me koronavirus, ende nuk është kuptuar plotësisht, megjithatë ekzistojnë shumë teori.

“Diabeti është një sëmundje kronike me inflamacion shoqërues,” tha Dr. Len Horovitz, një mjek pulmonolog në spitalin Lenox Hill në New York City, i cili nuk ishte pjesë e studimit. “Çdo gjë që e përforcon atë gjendje inflamatore mund të çojë në inflamacion të pandërprerë ose në infeksion të gjatë me koronavirus”.

Për studimin e ri, Harding dhe kolegët e saj ekzaminuan studime që shikonin simptomat e gjata te njerëzit me dhe pa diabet.

Në total, 43% e shtatë studimeve të përfshira në analizën e re identifikuan diabetin si një faktor të fuqishëm rreziku për një kohë të gjatë me koronavirus.

Autorja e studimit ka theksuar se nevoiten më shumë studime për të kuptuar lidhjen me diabetit dhe simptomave të gjata të koronavirusit./arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale