Ndryshimi i klimës mund të ketë nxitur shfaqjen e SARS-CoV-2

08:38 | 19 Shkurt 2021

Emetimet globale të gazrave serë gjatë shekullit të kaluar e kanë bërë Kinën jugore një pikë të nxehtë për koronavirusët, duke nxitur rritjen e habitat pyjor të favorizuar nga lakuriqët e natës.

Në një studim të botuar në revistën Science of the Total Environment ofron provën e parë të një mekanizmi me të cilin ndryshimi i klimës mund të ketë luajtur një rol të drejtpërdrejtë në shfaqjen e SARS-CoV-2, virusi që shkaktoi pandeminë Covid-19, transmeton portal arbresh.info

Studimi ka zbuluar ndryshime në shkallë të gjerë në llojin e bimësisë në provincën jugore kineze Yunnan dhe rajoneve ngjitur në Mianmar dhe Laos, gjatë shekullit të kaluar. Ndryshimet klimatike, duke përfshirë rritjen e temperaturës, rrezeve të diellit dhe dioksidit të karbonit atmosferik – të cilat ndikojnë në rritjen e bimëve dhe pemëve – kanë ndryshuar habitatet natyrore nga shkurre tropikale në savanë tropikale dhe pyje gjetherënëse. Kjo krijoi një mjedis të përshtatshëm për shumë lloje lakuriqësh të natyrës që jetojnë kryesisht në pyje.

Studimi zbuloi se rreth 40 specie shtesë të shkopinjve janë zhvendosur në provincën jugore kineze Yunnan në shekullin e kaluar, duke strehuar rreth 100 lloje të tjera të koronavirusit. Kjo pikë e nxehtë globale është rajoni ku të dhënat gjenetike sugjerojnë se mund të ketë lindur Covid-19.

“Ndryshimi i klimës gjatë shekullit të kaluar e kanë habitatin në provincën jugore kineze Yunnan të përshtatshme për më shumë specie lakuriqësh”, tha Dr Robert Beyer, një studiues në Departamentin e Zoologjisë në Universitetin e Cambridge.

Popullsia e lakuriqëve të botës mbart rreth 3,000 lloje të ndryshme të koronavirusit, me secilën specie lakuriqësh natyror që strehon mesatarisht 2,7 koronavirusë, shumica pa shfaqur simptoma.

Një rritje në numrin e specieve të lakuriqëve të natës në një rajon të veçantë, e nxitur nga ndryshimi i klimës, mund të rrisë gjasat që një koronavirus i dëmshëm për njerëzit të jetë i pranishëm, transmetuar ose evoluon atje.

Shumica e koronavirusëve të bartur nga lakuriqët e natës nuk mund të kërcejnë te njerëzit. Por disa koronavirusë të njohur për të infektuar njerëzit ka shumë të ngjarë të kenë origjinën në lakuriqët e natës, duke përfshirë tre që mund të shkaktojnë fatalitete njerëzore: Lindja e Mesme Respirator Syndrom (MERS) CoV, dhe Rënda Akute Frymëmarrjes Sindromi (SARS) CoV-1 dhe CoV-2.

Virusi ka të ngjarë të jetë hedhur nga lakuriqët e natës tek këto kafshë, të cilat më pas ishin shitur në një treg të kafshëve të egra në Ëuhan, ku edhe ndodhi shpërthimi fillestar.

Pandemia COVID-19 ka shkaktuar dëme të jashtëzakonshme shoqërore dhe ekonomike. Qeveritë duhet të shfrytëzojnë mundësinë për të zvogëluar rreziqet shëndetësore nga sëmundjet infektive duke ndërmarrë veprime vendimtare për të zbutur ndryshimin e klimës, thonë shkencëtarët.

“Fakti që ndryshimi i klimës mund të përshpejtojë transmetimin e patogjenëve të botës së egër tek njerëzit duhet të jetë një thirrje urgjente zgjimi për të zvogëluar emetimet globale,” shtoi profesori Camilo Mora në Universitetin e Haëai’i në Manoa, i cili inicioi projektin.

Studiuesit theksuan nevojën për të kufizuar zgjerimin e zonave urbane, tokave bujqësore dhe vendeve të gjuetisë në habitatin natyror për të zvogëluar kontaktin midis njerëzve dhe kafshëve që mbartin sëmundje.

Studimi tregoi se gjatë shekullit të kaluar, ndryshimi i klimës ka nxitur gjithashtu rritjen e numrit të specieve të lakuriqëve në rajone përreth Afrikës Qendrore, dhe asaj Jugore./science/arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara