Zgjedhet president anëtari i kastës më të ulët

20:10 | 20 Korrik 2017

Një anëtar i kastës së paprekshme të Indisë është zgjedhur si presidenti i ri i vendit.

Ram Nath Kovind, një politikan i mbështetur nga koalicioni qeverisës hindu i udhëhequr nga nacionalistët, fitoi lehtësisht zgjedhjet presidenciale të Indisë të enjten, duke shtrënguar mbajtjen e qeverisë në pozitat e pushtetit, transmeton portali arbresh.info

Kushtetuta e Indisë siguron një rol kryesisht ceremonial për presidentin, me kryeministrin dhe kabinetin e tij që mban pushtetin ekzekutiv.

Por presidenti ka një rol kyç gjatë krizave politike, siç është kur zgjedhjet e përgjithshme janë jobindëse, duke vendosur se cila parti është në pozitë më të mirë për të formuar një qeveri.

Kovind, 71 vjeç, nga komuniteti Dalit – më i vogli nga hierarkia e shekullit të vjetër të Indisë – mundi Meira Kumar të partisë së Kongresit, gjithashtu një Dalit nga një shumicë dërrmuese.

Pas fitores së tij, Z. Kovind tha se ishte “një moment emocional” për të dhe do të jetë detyra e tij për të mbështetur sundimin e ligjit.

Kushtetuta e Indisë garanton të drejta të barabarta për të gjithë qytetarët pa marrë parasysh besimin./Arbresh.info

Shpërndaje në rrjete sociale