Google ADS

Vërshimet do të trefishohen në 15 vitet e ardhshme

14:29 | 5 Mars 2015

Numri i vendeve që do të preken nga përmbytjet në mbarë botën mund të trefishohet brenda 15 viteve, thonë analistët.

Sipas Institutit Botëror të Burimeve, ndryshimet e klimës dhe rritja e popullsisë janë faktorët kryesorë që po shkaktojne këtë zgjerim të përmbytjeve.

Kostoja vjetore e dëmeve në zonat urbane mund të arrijë mbi 1.3 miliardë euro.

IBB thotë gjithashtu se kjo është analiza e parë mbi rreziqet aktuale që vijnë nga përmbytjet  për të gjithë botën.

Sipas studimit, rreth 20 milionë banorë të globit janë në rrezik nga vërshimi i ujërave, që mund t’i kushtojë GDP-së rreth 90 miliardë euro, kurse sipas vlerësimit të ri, vetëm në 15 vjet këto shifra mund të rriten deri në 50 milionë banorë, ndërsa kostoja e dëmeve të shkojë në rreth 470 miliardë euro.

Ndryshimet e klimës dhe zhvillimet social-ekonomike konsiderohen te jenë faktorët kryesorë të këtyre ndryshimeve.

Banka Botërore ka deklaruar se kjo llogaritje do të ndihmojë qeveritë në informimin për zbutjen e dëmeve dhe përmirësimin e strategjive të mbrojtjes.

Kryqi i Kuq pohon se afërsisht gjysma e katastrofave natyrore me të cilat ata janë përballur ishin shkaktuar nga përmbytjet.

Shpërndaje në rrjete sociale