Shumica e gjermanëve e konsiderojnë fenë të parëndësishme

11:30 | 24 Shtator 2021

Shumica dërrmuese e gjermanëve thonë se feja nuk luan asnjë rol në jetën e tyre.

Sipas një sondazhi të fundit, më pak se një në tetë të rritur beson se besimi e bën botën një vend më të drejtë, shkruan DW, transmeton portal arbresh.info

Vetëm 33 përqind e të të anketuarve thanë se feja ishte e rëndësishme për ta.

Vetëm 12% thanë se ata mendonin se feja mund ta bënte botën një vend më të mirë, me vetëm një të katërtën se ajo kishte ndonjë rëndësi politike.

Vit pas viti, anëtarët e kongregacionit të zhgënjyer po ikin me turmë nga kishat katolike dhe protestante të Gjermanisë. Rezultati është se vetëm rreth gjysma e të gjithë njerëzve i përkasin një prej besimeve të mëdha të krishtera të vendit.

Rreth 30% e të anketuarve e përshkruan veten si “të devotshëm” ose “shumë të devotshëm”, ndërsa 35% thanë se “nuk ishin aspak të devotshëm”.

Shtetet lindore të Gjermanisë, në veçanti, kanë një përqindje të lartë të njerëzve që e përshkruajnë veten si “aspak fetarë”.

Ndërkohë, rajonet me shumicën e njerëzve që e përshkruajnë veten si të devotshëm ishin shtetet jugore gjermane të Bavarisë dhe Baden-Ëurttemberg (35%) dhe shtetet perëndimore (32%).

Të rinjët kanë më pak gjasa që të japin ndonjë deklaratë vendimtare mbi rëndësinë e fesë në jetën e tyre.

Rreth 15% e 18 deri në 29 vjeç nuk dhanë përgjigje ose thanë se nuk e dinë. Vetëm rreth 5% e 30-54-vjeçarëve u përgjigjën në këtë mënyrë, me shifrën që ra në 3% midis atyre mbi 55 vjeç.

Sondazhi sugjeroi që të rinjtë ishin më optimistë se të tjerët në vlerësimin e tyre të rolit të besimit, përderisa 16 përqind e tyre mendojnë se “feja mund të kontributojë për ta bërë botën më të drejtë”.

Për shumicën e gjermanëve të devotshëm (75%), pandemia e koronavirusit nuk ka bërë asgjë për të ndryshuar besimin e tyre, thuhet në raport e publikuar nga organizata joqeveritare “Fetë dhe Paqja”.

Midis gjermanëve të rinj, rreth 12% thanë se besimi i tyre ishte forcuar gjatë pandemisë.

Vetëm 14% e të anketuarve shohin një rol pozitiv për fetë në luftimin e ndryshimeve klimatike.

Sondazhi anketoi më shumë se 2,000 njerëz në të gjitha grupmoshat në të gjitha shtetet gjermane. /DW/arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara