Google ADS

“Shkëmbinjtë që puthen” rrezikojnë shembjen

23:27 | 23 Gusht 2023
E.H

“Shkëmbinj puthës” ikonë të Vietnamit në zemër të gjirit Ha Long, janë në rrezik të shembjes, ka paralajmëruar një raport.

Gjiri Ha Long në provincën Quang Ninh, është i mbushur me qindra ishuj të vegjël, duke tërhequr 4 milionë turistë në vitin 2019.

Shkëmbinjtë binjakë, të cilët ngrihen nga gjiri dhe duken sikur preken – ose “puthen” – janë shumë të njohura për vizitorët.

Por ekspertët paralajmëruan në një raport të korrikut se rritja e nivelit të detit dhe anijet e peshkimit që udhëtojnë shumë afër po shkaktojnë gërryerjen e shkëmbinjve, shkruan BBC transmeton Arbresh.info.

Ho Tien Chung i Institutit të Gjeoshkencave dhe Burimeve Minerale të Vietnamit, tha se peshkimi i paligjshëm dhe turizmi i parregulluar po ndihmonin në përshpejtimin e erozionit të shkëmbinjve.

Ndërsa instituti po kryente kërkime për raportin, punëtorët vëzhguan një varkë turistike që ndalonte vetëm 19 metra nga ishulli.

Ekspertët vëzhguan çarje të thella që kalonin shkëmbinjtë, duke paralajmëruar se ato mund të shemben nëse nuk ndërmerren veprime për t’i ruajtur ato.

“Turistët mund të shohin shkëmbinjtë që janë të pasigurt në baticë,” tha Ho Tien Chung.

“Niveli i ujit atëherë është i ulët, duke ekspozuar këmbët mbështetëse të shkëmbinjve të cilët gradualisht po gërryen, duke shkaktuar rrezik shembjeje nëse nuk merren masa për t’i mbrojtur dhe përforcuar së shpejti.”

Ishujt në gji janë goditur prej kohësh nga erozioni bregdetar dhe disa atraksione të tjera turistike të dukshme janë dëmtuar rëndë në vitet e fundit nga detet që përplasen.

Për të kundërshtuar efektet, raporti u kërkoi zyrtarëve të prezantojnë rregulla të reja në gji, duke përfshirë kufizimin e shpejtësisë së anijeve që kalojnë përmes tij në vetëm 5-10 kmh (3-6 mph).

Peshkatarët vendas duhet gjithashtu të inkurajohen që të shmangin peshkimin rreth shkëmbinjve për të reduktuar dyndjen dhe çimentoja mund të futet në të çara në ishull për të siguruar themelet e tij, shtoi raporti.

Shpërndaje në rrjete sociale

Të ngjashme