OBSH paralajmëron: Nëse vendosni të udhëtoni, bëjeni me përgjegjësi

20:21 | 10 Qershor 2021

Organizata Botërore e Shëndetësisë u bëri thirrje Evropianëve të udhëtojnë me përgjegjësi gjatë sezonit të pushimeve verore dhe paralajmëroi se kontinenti “nuk ishte aspak jashtë rrezikut” në betejën kundër COVID-19 pavarësisht nga një rënie e qëndrueshme e normave të infeksioneve në javët e fundit.

“Me mbledhjet sociale, lëvizshmërinë më të madhe të popullsisë dhe festivale të mëdha dhe turne sportive që ndodhin në ditët dhe javët e ardhshme, OBSH Evropa bën thirrje për kujdes,” tha kreu evropian i OBSH Hans Kluge për një konferencë shtypi, transmeton arbresh.info

“Nëse vendosni të udhëtoni, bëjeni me përgjegjësi. Jini të vetëdijshëm për rreziqet. Zbatoni arsyen e shëndoshë dhe mos rrezikoni fitimet e fituara me vështirësi,” tha Kluge.

Gjatë dy muajve të fundit, rastet e reja me COVID-19, vdekjet dhe shtrimet në spital kanë rënë, duke bërë që 36 nga 53 vendet e rajonit të fillojnë zbutjen e kufizimeve.

Numri i infeksioneve të raportuara COVID-19 javën e kaluar arriti në 368,000, e pesta e rasteve javore të raportuara gjatë një kulmi në prill të këtij viti, tha Kluge.

“Ne të gjithë duhet të njohim përparimin e bërë në shumicën e vendeve në rajon, duhet gjithashtu të pranojmë se nuk jemi aspak jashtë rrezikut,” shtoi ai.

Kluge tha se e ashtuquajtura variant Delta, e cila u identifikua për herë të parë në Indi, ishte një çështje shqetësuese. Ky variant, tha ai, “tregon rritje të transmetueshmërisë dhe një farë arratisje imune është gati të marrë kontrollin në rajon ndërsa shumë prej popullatave të prekshme, mbi moshën 60 vjeç, mbeten të pambrojtura.”

Vendet duhet të mësojnë nga rilindja në rastet e vërejtura gjatë verës vitin e kaluar, edhe pse vaksinat po kryhen në të gjithë rajonin.

Me vetëm 30% në rajon që kanë marrë dozën e tyre të parë të vaksinave, kjo nuk do të mjaftonte për të parandaluar një valë tjetër të virusit, tha ai./reuters/arbresh.info/

Lajmet më të lexuara