Mjekët gjermanë i dalin në ndihmë Portugalisë

08:31 | 4 Shkurt 2021

Pamja e një avioni ushtarak gjerman duke zbritur në Lisbonë të mërkurën, që mbante specialistë të kujdesit intensiv dhe ventilatorë për të ndihmuar në shpëtimin e jetës në spitalet e Portugalisë, kujton ditët e para të pandemisë Covid-19 në Evropë.

Pranverën e kaluar, kur Italia u mbingarkua nga vala e parë e infeksioneve, ajo u ndihmua nga disa vende të tjera evropiane. Tani, gati një vit më vonë, është radha e Portugalisë.

Shërbimi shëndetësor kombëtar i vendit është i mbingarkuar. Ka një mungesë shtretërish dhe infermierësh specialistë, dhe në një spital javën e kaluar, probleme potencialisht kërcënuese për jetën në një sistem të mbingarkuar të oksigjenit.

Tani, megjithatë, situata në Portugali është në mënyrë dramatike më e keqe, me një valë gjigante të tretë në janar që ka parë renditjen globale të vendit për rastet e reja dhe vdekjet e lidhura me COVID-19.

Bllokimi i vendosur në Portugalinë kontinentale në 15 janar tani duket se po ul normën e transmetimit, por ka ende një numër të madh të rasteve aktive, shkruan BBC.

Shpërndaje në rrjete sociale