Ky është ilaçi i aprovuar për trajtimin e Covid-19 në SHBA

09:55 | 23 Tetor 2020

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) ka aprovuar përdorimin e Remdesivir për trajtimin e pacientëve me koronavirus.

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) ka aprovuar ilaçin e parë për të trajtuar COVID-19: Remdesivir, një ilaç antiviral i dhënë përmes një IV për pacientët që kanë nevojë për shtrim në spital, raporton Reuters, transmeton lajmi.net.

Ilaçi, të cilin Gilead Sciences Inc me bazë në Kaliforni po e quan Veklury, shkurtoi kohën e shërimit nga 15 ditë në 10 mesatarisht në një studim të madh të udhëhequr nga Institutet Kombëtare të Shëndetit të SHBA.

Ai ishte autorizuar për përdorim në mënyrë emergjente që nga pranvera, dhe tani është bërë ilaçi i parë që fiton miratimin e plotë të SHBA për trajtimin e COVID-19.

Masa vjen pavarësisht nga një studim më kritik i lëshuar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë javën e kaluar që zbuloi se ilaçi antiviral nuk ndihmoi në prerjen e vdekjeve të pacientëve të shtruar në spital Covid-19.

Disa mjekë thanë se studimi i OBSH-së nuk ishte përfundimtar për shkak të metodologjisë së tij. Ai mori të dhëna nga qindra spitale në 30 vende.

Lajmet më të lexuara