Kroacia pret 800 milionë euro për rikuperim deri në fund të verës

19:11 | 18 Shkurt 2021

Ministri kroat i Financave, Zdravko Mariq, tha sot se Kroacia duhet të marrë një paradhënie prej 13 për qind të shumës totale të fondeve të pakthyeshme nga instrumenti i gjeneratës së ardhshme të BE (NGEU) deri në fund të verës, e cila është shuma prej 750 deri 800 milionë euro.

Duke folur para gazetarëve përpara seancës së kabinetit, Mariq tha se po punohej intensivisht për të përgatitur një plan kombëtar të rimëkëmbjes dhe qëndrueshmërisë, pasi versioni përfundimtar i dokumentit duhet të dërgohet në fund të prillit, pasuar nga një vlerësim i dokumentit nga Komisioni Evropian.

“Duke pasur parasysh komunikimin shumë intensiv me Komisionin, pritet që ky proces të shkojë shpejt, kështu që programet dhe gjithçka që do të shkruhet në to duhet të aprovohen atëherë,” tha Mariq, sipas Index.hr.

Në buxhetin e këtij viti, një pjesë e madhe e atyre fondeve nuk është planifikuar si e ardhur, dhe sipas informacionit të fundit, sipas Mariq, është e mundur të llogaritet në 13 për qind të paradhënies për vitin e parë të përdorimit (2021) të shuma totale e grantit.

“Në përkthim, është diku midis 750 dhe 800 milionë euro,” tha Mariq, duke vlerësuar se ato fonde do të “lëshoheshin” në fund të verës.

Portali Index.hr thekson se nga mbi 10 miliardë euro në dispozicion të Kroacisë nga instrumenti i gjeneratës së ardhshme të BE-së (NGEU), pjesa më e madhe janë fonde të pakthyeshme, rreth gjashtë miliardë euro, ndërsa rreth 3.4 miliardë janë hua.

Mariq vuri në dukje se fokusi do të jetë në fondet e pakthyeshme, ndërsa kreditë do të përdoren nëse është e nevojshme.

Lajmet më të lexuara