Kina e shqetësuar: Bie rritja e popullsisë

10:40 | 11 Maj 2021

Rritja e popullsisë në Kinë në dekadën e fundit është me ulta e regjistruar ndonjëherë që nga vitet 1950.

Megjithatë, vendi ka shënuar rritje, që për autoritetet kineze është rritje e ulët, transmeton portal arbresh.info

Rezultatet e regjistrimit për dekadën e fundit, të botuar sot, treguan se popullsia e Kinës u rrit me 5.38 përqind, në 1.41 miliardë, raporton Reuters.

Kjo është një rritje më e vogël krahasuar me 5.84 përqind dhe një popullsi prej 1.34 miliardë në regjistrimin e popullsisë 2010 krahasuar me një dekadë më parë dhe përqindjet e rritjes dyshifrore janë regjistruar në të gjashtë regjistrimet zyrtare të mëparshme të Kinës që nga viti 1953.

Ky numër konfirmon gjithashtu se Kina ka devijuar nga qëllimi që vendosi në vitin 2016 për të rritur popullsinë e saj rreth 1.42 milionë deri në vitin 2020.

Të dhënat e regjistrimit tregojnë gjithashtu një rritje të përqindjes së të rinjve – 17.95 përqind e popullsisë së Kinës është 14 vjeç ose më pak, krahasuar me 16.6 përqind në 2010.

Në vitin 2016, Kina zëvendësoi politikën e saj për një fëmijë, e prezantuar në fund të viteve 1970 për të ndaluar shpërthimin e popullsisë, me një kufizim për dy fëmijë.

Kombet e Bashkuara parashikojnë që numri i njerëzve që jetojnë në Kinë do të arrijë kulmin në vitin 2030.

Në fund të prillit, Financial Times raportoi se popullsia në vitin 2020 kishte rënë në krahasim me një vit më parë, duke cituar burime anonime.

Nga 2016 në 2019, shkalla vjetore e lindjeve në vend u ul kryesisht, me përjashtim të vitit 2016, dhe të dhënat për vitin 2020 nuk janë publikuar ende.

Reuters deklaron se çiftet urbane, veçanërisht ato të lindura pas vitit 1990, e vlerësojnë më shumë pavarësinë dhe karrierën e tyre sesa ngritjen e një familje, pavarësisht presionit të prindërve për të pasur fëmijë, dhe rritja e kostos së jetesës në qytete të mëdha kineze gjithashtu dekurajon çiftet të mos kenë fëmijë./arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara