Google ADS

Inflacioni ndikon në rritjen e çmimit të kafes dhe kakaos

08:13 | 15 Maj 2024
R J

Inflacioni, i cili ka tronditur të gjithë botën, po rritet çdo ditë, pavarësisht njoftimeve për ulje. Çmimet janë rritur kudo dhe trendi rritës do të vazhdojë.

Ndër artikujt që tronditën më shumë tregun, janë rritja drastike e çmimeve të kakaos dhe kafesë.

Mediat botërore njoftojnë se ky trend pritet të vazhdojë dhe të arrijë çmimet e larta rekord të kafesë.

Aktualisht çmimi i kafesë së papërpunuar është rritur me më shumë se 70% krahasuar me fillimin e vitit dhe 50% krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

Reduktimi i prodhimit të kokrrave të kafesë së papërpunuar në vende të tilla si Brazili dhe Kolumbia, të cilët janë një nga prodhuesit kryesorë të kafesë në botë, ka sjellë gjithashtu një rritje të çmimeve në nivel global. Përveç kësaj, thatësirat dhe kushtet ekstreme klimatike, si dhe ndërprerja e kanaleve të shpërndarjes dhe problemet logjistike të shkaktuara nga lufta në Ukrainë, e përkeqësuan edhe më shumë situatën dhe ndikuan negativisht në çmimin e kafesë.

Shpërndaje në rrjete sociale

Të ngjashme