Tre mënyra se si prindërit mund t’i ndihmojnë adoleshentët të hulumtojnë të sigurtë në Instagram

11:00 | 8 Tetor 2021

Për shumë prindër, zbulimet këtë javë nga ish-punëtorja e Facebook, Frances Haugen, e cila tha se Facebook dhe Instagram dëmtojnë shëndetin mendor të adoleshentëve, kanë rritur shqetësimet.

“Modelet që fëmijët krijojnë si adoleshentë qëndrojnë me ta për pjesën tjetër të jetës së tyre,” tha Haugen në dëshminë e Senatit të marten, transmeton portal arbresh.info

“Fëmijët që ngacmohen në Instagram, do të ndjejnë ngacmim edhe në shtëpi. Ajo ndjenjë i ndjek ata edhe në dhomat e gjumit.

Pra, çfarë mund të bëni për të mbrojtur fëmijët tuaj?

Ekspertët thonë se linjat e hapura të komunikimit, kufijtë e moshës dhe nëse është e nevojshme, monitorimi i aktivitetit janë disa nga hapat që prindërit mund të ndërmarrin për t’i ndihmuar fëmijët të lundrojnë në rreziqet e mediave sociale, ndërkohë që i lejojnë ata të bisedojnë me bashkëmoshatarët sipas kushteve të tyre.

A keni menduar ndonjëherë pse 13 vjeç është mosha që fëmijët mund të jenë në Instagram dhe aplikacione të tjera të mediave sociale?

Kjo është për arsye se Akti për Mbrojtjen e Privatësisë në internet të Fëmijëve hyri në fuqi në vitin 2000, para se adoleshentët e sotëm të kishin lindur (dhe kur bashkëthemeluesi i Facebook Mark Zuckberg ishte vetëm një adoleshent vetë, për këtë çështje).

Qëllimi ishte mbrojtja e privatësisë në internet të fëmijëve duke kërkuar që faqet e internetit dhe shërbimet online të zbulojnë politika të qarta të privatësisë dhe të marrin pëlqimin e prindërve para se të mbledhin informacione personale për fëmijët e tyre, ndër të tjera.

Për t’u pajtuar me kompanitë e mediave sociale në përgjithësi, nën 13 vjeç të regjistrohen për shërbimet e tyre, megjithëse është dokumentuar gjerësisht që fëmijët të regjistrohen gjithsesi, me ose pa lejen e prindërve të tyre, shkruan global news,  transmeton portal arbresh.info

Por kohët kanë ndryshuar dhe privatësia në internet nuk është më shqetësimi i vetëm kur bëhet fjalë për fëmijët që janë online. Ekziston ngacmimi, sikurse tha edhe ish-punonjësa e Facebook, të rinjët rrezkohen nga çrregullimet e ngrënies, ose edhe më keq, mund të ndikohen nga mendimet vetëvrasëse.

Biseda me fëmijët

Biseda me fëmijët duhet të fillojë më herët sesa e mendoni. Ekspertët sugjerojnë që prindërit të kalojnë përmes ushqimeve të tyre në mediat sociale me fëmijët e tyre para se të jenë mjaft të rritur për të qenë në internet dhe të kenë diskutime të hapura për atë që shohin.

Mos thoni gjëra të tilla si “fikeni atë” kur fëmija juaj është duke lëvizur për një kohë të gjatë, thotë Jean Rogers, drejtori i Fairplay, një organizatë jofitimprurëse që mbron që fëmijët të kalojnë më pak kohë në pajisjet dixhitale.

“Kjo nuk është respektuese,” tha Rogers. “Nuk respekton që ata të kenë një jetë të tërë dhe një botë të tërë në atë pajisje.”

Fëmijëve në mendiat sociale mund të ofrohen edhe gjëra të mira, sikurse janë dokumentarët edukativë.

Rregulloni cilësimet

Shumica e prindërve ia kanë dalë me sukses që të kontrollojnë telefonat e fëmijëve gjatë natës. Herë pas here fëmijët mund të përpiqen të vjedhin telefonin, por kjo është një strategji që tenton të funksionojë sepse fëmijët kanë nevojë për një pushim nga ekrani.

Por, edhe prindërit vetë kanë nevojë për kufizimet e tyre në përdorimin e telefonit. Është e dobishme të shpjegoni e çfarë po bëni kur keni një telefon në dorë rreth fëmijës tuaj në mënyrë që ata të kuptojnë që ju nuk po lëvizni pa qëllim nëpër faqe si Instagram. Tregojini fëmijës tuaj se po kontrolloni emailin e punës, po kërkoni një recetë për darkë ose po paguani një faturë në mënyrë që ata të kuptojnë se nuk po e përdorni telefonin vetëm për argëtim./arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara