Google ADS

Elon Musk thotë se Neuralink ka implantuar çipin e parë të trurit te një njeri

10:22 | 30 Janar 2024
Rreze Sylhasi

Në një përpjekje për të lidhur trurin e njeriut me kompjuterët, miliarderi i teknologjisë, Elon Musk, ka njoftuar se kompania e tij Neuralink ka realizuar me sukses implantin e çipit me valë te një njeri.

Sipas Musk, rezultatet fillestare zbuluan “sinjale premtuese” të neuroneve dhe impulseve nervore, pra pacienti po shërohet.

Madje, bëhet e ditur se edhe një numër i kompanive rivale të Neuralink kanë realizuar implante të ngjashme.

Ndryshe, Neuralink iu dha leja për testimin e çipit te njerëzit në maj, moment ky i cilësuar si historik.

Ky vendim i dha dritën e gjelbër për një studim gjashtëvjeçar në një robot, në trurin e të cilit po vendosen 64 fije.

Këto fije lejojnë implantin të regjistrojë dhe transmetojë sinjalet e trurit me valë në një aplikacion.

Me anë të një postimi në X, Musk tha se produkti i parë i Neuralink do të quhet Telepathy, dhe do të mundësojë “kontrollin e telefonit dhe kompjuterit përmes pothuajse çdo pajisjeje, vetëm duke menduar”.

“Përdoruesit fillestar do të jenë ata që kanë humbur funksionimin e gjymtyrëve”, shtoi Musk.

Pajisjet ekzistuese nga kompanitë rivale të Neuralink kanë gjeneruar gjithashtu rezultate.

Blackrock Neurotech në vitin 2004 ka realizuar implantin e parë tru-kompjuter, ndërsa Precision Neuroscience synon të ndihmojë njerëzit me paralizë. /Telegrafi/

Shpërndaje në rrjete sociale