Vaji i peshkut mund të ndihmojë ta kaloni depresionin

22:50 | 11 Qershor 2020

Një studim i botuar në Psikiatrinë Molekulare tregon se qelizat burimore të rritura të një pacienti mund të përdoren për të modeluar çrregullimin depresiv dhe për të provuar se si një pacient mund t’i përgjigjet ilaçeve.

Duke përdorur qelizat burimore nga të rriturit me një diagnozë klinike të depresionit, studiuesit e Universitetit të Illinois në Chicago që kryen studimin zbuluan se vaji i peshkut, , jepte një përgjigje antidepresive, transmeton portali arbresh.info

Mark Rasenick i UIC, hetuesi kryesor i studimit, thotë se hulumtimi ofron një numër të gjetjeve të reja që mund të ndihmojnë shkencëtarët të kuptojnë më mirë se si funksionon truri dhe pse disa njerëz i përgjigjen trajtimit të ilaçeve për depresionin, ndërsa të tjerët përjetojnë përfitime të kufizuara nga ilaçet kundër depresionit.

“Ishte gjithashtu emocionuese të gjesh prova shkencore që vaji i peshkut, një produkt natyral që mund të merret lehtë, mund të jetë një trajtim efektiv për depresionin,” tha Rasenick, profesor i dalluar i UIC në fiziologji biofizikë dhe psikiatri në Kolegjin e Mjekësisë.

Çrregullimi i madh depresiv, ose depresioni, është çrregullimi më i zakonshëm psikiatrik. Rreth një në gjashtë individë do të përjetojnë të paktën një episod depresiv në jetën e tyre. Sidoqoftë, sipas studimit trajtimi antidepresiv dështon në rreth një të tretën e pacientëve.

Kur vaji i peshkut ishte testuar, modele nga trajtimi-sensitive dhe trajtimi i qëndrueshëm ndaj pacientëve të dyja përgjigj pozitivisht. Rasenick thotë se përgjigja ishte e ngjashme me atë që shihet nga ilaqet kundër depresionit, por ajo është prodhuar përmes një mekanizmi tjetër.

Ne pamë që vaji i peshkut po vepronte, pjesërisht, në qelizat gliale, jo në neuronet, “tha Rasenick.

“Për shumë vite, shkencëtarët i kushtojnë vëmendje të paktë glia – një lloj qelize truri që rrethon neuronet – por ka dëshmi në rritje që glia mund të luajë një rol në depresion. Studimi ynë sugjeron që glia gjithashtu mund të jetë e rëndësishme për veprim antidepresiv.

“Studimi ynë tregoi tutje se një model i qelizave burimore mund të përdoret për të studiuar reagimin ndaj trajtimit dhe se vaji i peshkut si një trajtim, ose shoqërues në trajtim, për urdhërat e depresionit kërkon hetime të mëtejshme,” tha Rasenick. /arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara