Google ADS

Shkencëtarët zbulojnë një lidhje befasuese midis oreksit dhe ekspozimit në diell

18:24 | 3 Shtator 2022
Trina Galanxhi

Sipas hulumtimeve të fundit të kryera nga Universiteti i Tel Avivit, ekspozimi në diell i bën meshkujt më të uritur, por jo edhe femrat.

Hulumtimi, i cili u krye duke përdorur modele laboratorike, zbulon se si mekanizmi metabolik aktivizohet ndryshe tek burrat dhe grate, transmeton portal arbresh.info

Sipas studiuesve, ekspozimi në diell tek meshkujt e specieve shtazore dhe tek njerëzit shkakton një proteinë të quajtur p53 për të riparuar çdo dëmtim të ADN-së që mund të jetë bërë në lëkurë si rezultat i ekspozimit.

Ghrelin, një hormon që rrit urinë, prodhohet nga trupi në përgjigje të aktivizimit të p53. Hormoni estrogjen parandalon ndërveprimin e p53 me ghrelin tek femrat, gjë që parandalon dëshirën për të ngrënë pas ekspozimit në diell.

Të dhënat epidemiologjike të studimit, të cilat përfshinin vetë-raportime nga studentët që kishin kaluar kohë në diell, u mblodhën gjatë një studimi njëvjeçar me rreth 3,000 izraelitë të të dy gjinive në lidhje me zakonet e tyre të të ngrënit. Këto të dhëna u kombinuan me gjetjet e një studimi gjenetik të kryer në një model laboratori. Rezultatet tregojnë se si në modelet laboratorike ashtu edhe tek njerëzit, lëkura është një rregullator kyç i energjisë dhe oreksit (metabolizmit).

Studiuesit shpjegojnë se ekziston një ndryshim dramatik metabolik midis burrave dhe grave, duke ndikuar si në shëndetin ashtu edhe në sjelljen e tyre. Megjithatë, deri më tani nuk është vërtetuar nëse të dy gjinitë reagojnë ndryshe ndaj shkaktarëve të mjedisit, siç janë ekspozimi ndaj rrezatimit UV të diellit.

Sipas shkencëtarëve, proteina p53 e gjetur në lëkurë, riparon dëmtimin e AND-së të shkaktuar nga ekspozimi në diell dhe sinjalizon trupin se dimri ka përfunduar dhe se gjatë verës vijnë edhe përgatitjet për sezonin e çiftëzimit.

Rezultatet e studimit  ofrojnë një bazë inkurajuese për më shumë kërkime, si mbi metabolizmin e njeriut ashtu edhe për terapitë e mundshme të bazuara në UV për sëmundjet metabolike dhe çrregullimet e oreksit./arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale