Ritmi i frymëmarrjes ndikon në kujtesë dhe frikë

15:57 | 19 Maj 2020

Frymëmarrja merret vetëm për të thithur oksigjen por është e lidhur edhe me funksionin dhe sjelljen e trurit.

Shkencëtarët e mjekësisë veriperëndimore kanë zbuluar për herë të parë që ritmi i frymëmarrjes krijon aktivitet elektrik në trurin e njeriut që rrit gjykimet emocionale dhe kujtesën e kujtesës, transmeton portali arbresh.info

Këto efekte në sjelljen varen në mënyrë kritike nga fakti nëse thithni ose zhyteni dhe nëse merrni frymë përmes hundës ose gojës.

Në studim, individët ishin në gjendje të identifikonin një fytyrë të frikshme më shpejt nëse hasnin fytyrën kur merrnin frymë krahasuar me frymëmarrjen jashtë. Individët gjithashtu kishin më shumë të ngjarë të kujtonin një objekt nëse e hasnin atë në frymën e thithur sesa ai i nxjerrur. Efekti u zhduk nëse frymëmarrja ishte përmes gojës.

“Një nga gjetjet kryesore në këtë studim është se ekziston një ndryshim dramatik në aktivitetin e trurit në amigdala dhe hipokampus gjatë mbytjes në krahasim me zhvarrosjen,” tha autori kryesor Christina Zelano, profesor asistent i neurologjisë në Universitetin Veriperëndimor Feinberg Shkolla e Mjekësisë. “Kur merrni frymë brenda, zbuluam se ju po stimuloni neuronet në korteksin nuhatës, amigdala dhe hipokampus, në të gjithë sistemin limbik.”

Autori i lartë është Jay Gottfried, profesor i neurologjisë në Feinberg.

Shkencëtarët e Veriperëndimit zbuluan për herë të parë këto ndryshime në aktivitetin e trurit, ndërsa studiuan shtatë pacientë me epilepsi, të cilët ishin planifikuar për operacione të trurit. Një javë para operacionit, një kirurg implantoi elektroda në trurin e pacientëve për të identifikuar origjinën e konfiskimeve të tyre. Kjo i lejoi shkencëtarët të merrnin të dhëna elektrofiziologjike direkt nga trurin e tyre. Sinjalet elektrike të regjistruara treguan se aktiviteti i trurit luhatet nga frymëmarrja. Aktiviteti ndodh në zonat e trurit, ku përpunohen emocionet, kujtesa dhe aromat.

Ky zbulim bëri që shkencëtarët të pyesin nëse funksionet njohëse që lidhen zakonisht me këto zona të trurit – veçanërisht përpunimi i frikës dhe memorja – gjithashtu mund të preken nga frymëmarrja.

Amigdala është e lidhur fort me përpunimin emocional, në veçanti emocionet që lidhen me frikën. Kështu që shkencëtarët kërkuan rreth 60 subjekte të marrin vendime të shpejta për shprehjet emocionale në mjedisin e laboratorit ndërsa regjistruan frymëmarrjen e tyre. Paraqitur me fotografi të fytyrave që shfaqnin shprehje të frikës ose befasisë, subjektet duhej të tregonin, sa më shpejt që të mundnin, se cilat emocione po shprehnin.

Kur fytyrat u ndeshën gjatë mbytjes, subjektet i njohën ata si frikë më shpejt sesa kur fytyrat u ndeshën gjatë zhvarrimit. Kjo nuk ishte e vërtetë për fytyrat që shprehin habi. Këto efekte zvogëloheshin kur subjektet kryenin të njëjtën detyrë ndërsa merrnin frymë nëpër gojë. Kështu që efekti ishte specifik për stimujt e frikshëm vetëm gjatë frymëmarrjes së hundës.

Në një eksperiment që synon të vlerësojë funksionin e kujtesës – të lidhur me hipokampusin – të njëjtave subjekte u treguan fotografi të objekteve në një ekran kompjuteri dhe u thanë të kujtojnë ato. Më vonë, atyre iu kërkua të kujtojnë ato objekte. Studiuesit zbuluan se kujtimi ishte më i mirë nëse imazhet do të ndesheshin gjatë thithjes.

Gjetjet nënkuptojnë se frymëmarrja e shpejtë mund të sjellë një avantazh kur dikush është në një situatë të rrezikshme, tha Zelano. / arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Të ngjashme